Képviselőfánk- hattyúk

Elkészítési idő: 110 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Képviselőfánk- hattyúk
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A díszítéshez:
igény szerint friss málna
A sütőlemez kenéséhez:
szükség szerint puha vaj
A szóráshoz:
igény szerint porcukor
A tészta kenéséhez:
1 db tojás
A töltelékhez:
4 dl hideg tejszín
5 csepp vaníliaaroma
10 dkg porcukor

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Az égetett tészta masszáját széles csőrű habzsákba szedjük, és kb. tojásnagyságú, ovális tésztagömböket nyomunk a vajjal kikent sütőlemezre, ebből lesz a hattyúk teste. A tésztagolyókat megkenjük a kissé felvert tojással, és a sütőben 35-40 percig sütjük, míg a tészta aranybarna lesz.

A kész süteményeket leemeljük a sütőlemezről, sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.

2. A habzsák csőrét vékonyra (kb. 5 mm átmérőjűre) cseréljük, és S betű alakú csíkokat nyomunk a sütőpapírral bélelt sütőlemezre, ebből lesz a hattyúk nyaka. A papír sarkát aláhajtjuk, vagy egy kis tésztadarabbal rögzítjük, és a sütőben 10-15 perc alatt aranysárgára sütjük. A tésztának ki kell száradnia, hogy a hattyú összeállításánál nehogy összeessen. Sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.

3. A tejszínhabhoz a tejszínt keverőtálba öntjük, a porcukrot meg a vaníliaaromát hozzáadjuk, és kézi vagy elektromos habverővel kemény habbá verjük.

4. A fánkok felső harmadát vízszintesen levágjuk, és kikaparjuk a fánk belsejét. A tetőt átlósan kettévágjuk úgy, hogy két háromszöget kapjunk. A tejszínhabot közepes átmérőjű nyílással ellátott habzsákba kanalazzuk, és megtöltjük vele a hattyútest üregét. Mindkét oldalához egy-egy tésztaháromszöget illesztünk, ezek lesznek a madár szárnyai. A hattyúnyakat az egyik végébe nyomjuk. A málnával vagy ízlés szerint egyéb bogyós gyümölcsökkel díszítjük, a porcukorral meghintve tálaljuk.

A málnát más, évszaknak megfelelő gyümölccsel is helyettesíthetjük, vagy kiegészíthetjük.

Égetett tészta

Égetett tészta
5 dkg kockára vágott vaj
7.5 dkg liszt
2 db tojás
2 teáskanál kristálycukor
1.2 dl víz
1 csipet

1. A lisztet zsírpapírra szitáljuk. 1,2 dl vizet a vajjal, a sóval és a cukorral mély serpenyőbe tesszük. Felforrósítjuk, majd amikor a folyadék forrni kezd, lehúzzuk a tűzről és beleszórjuk a lisztet (1. kép).

2. Fakanállal alaposan kikeverjük. Visszatesszük a tűzre, addig kavargatjuk, míg a massza sima golyóvá áll össze és elválik az edény falától (2. kép).

3. Levesszük a tűzről, áttesszük egy keverőtálba. A tojásokat külön edényben összehabarjuk, és apránként, a fakanállal beledolgozzuk a tésztába (3. kép).

4. A kész tészta nyúlós, sima és fényes (4. kép).

A megadott mennyiségekből kb. 40 dkg tésztát kapunk.

Képviselőfánk- hattyúk
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2877 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Torták és más édességek Torták és más édességek
(Vince Kiadó, 2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos más klasszikusának könnyen követhető leírását találja könyvünkben. Akár saját magát, akár vendégeit... bővebben...
Képviselőfánk- hattyúk
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Torták és más édességek Torták és más édességek
(Vince Kiadó, 2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos más klasszikusának könnyen követhető leírását találja könyvünkben. Akár saját magát, akár vendégeit... bővebben...
hírlevél