Levelestészta-kosár vaníliakrémmel, gyümölccsel

Elkészítési idő: 105 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Levelestészta-kosár vaníliakrémmel, gyümölccsel
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db hámozott, szeletelt kivi
50 dkg tisztított, szeletelt eper
1 db tojás
szükség szerint puha vaj
A krémes töltelékhez:
5 dl tej
½ rúd félbevágott vanília
2 evőkanál liszt
1 evőkanál Grand Marnier likőr
2 db tojás

Elkészítés:

1. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A sütőlemezt vajjal kikenjük. A tésztát az enyhén belisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen 33 x 23 cm-es téglalappá nyújtjuk, a sütőlemezre fektetjük. A széleket éles késsel egyenesre vágjuk. A hosszanti oldalról két 3 cm-es sávot leválasztunk, vigyázva arra, hogy ne nyújtsuk meg közben a tésztát. A sávokat félretesszük.

A téglalap hosszanti oldalain 3-3 cm széles sávot megkenünk tojással, a levágott sávokat ráillesztjük, a kés fokával berácsozzuk, majd ezt is megkenjük tojással. A tésztaalapot villával megszurkáljuk, 20 percre a hűtőszekrénybe tesszük. A sütőben 20-25 percig sütjük, míg a tészta megemelkedik, aranybarna színt kap. Sütőrácsra téve hagyjuk hűlni.

2. A krémes töltelékhez, kis edényben, a tejet a vaníliarúddal felforraljuk. Keverőtálban a tojások sárgáját a cukorral kikeverjük, a keményítővel elkevert lisztet hozzászitáljuk, majd beleforgatjuk. A tejből a vaníliarudat kidobjuk. A forró tej felét a tojásos masszához öntjük, jól elkeverjük benne, majd visszaöntjük a tejesedénybe. Felforraljuk, folyamatosan kevergetve további 1 percig főzzük, majd tálba öntjük. Belekeverjük a Grand Marnier-t. Sütőpapírral letakarjuk, hogy a krém teteje ne bőrösödjön meg, és a hűtőszekrénybe tesszük.

3. A lehűtött krémet gyors mozdulatokkal átkeverjük, habzsákba szedjük, és a két tésztaszél közti felületre nyomjuk, vagy egyszerűen belekanalazzuk a mélyedésbe. A krémet a kanál hátával elsimítjuk, a tetejét váltakozva eper- és kiviszeletekkel kirakjuk úgy, hogy a krémet teljesen elfedjék a gyümölcssorok. A sárgabarackdzsemet 1 evőkanál vízzel simára keverve felforrósítjuk. A mázat szitán áttörjük, vékonyan bevonjuk vele a gyümölcsöket, hogy felületük fényes legyen. Szeletekre vágva tálaljuk.

Az évszaktól függően a legváltozatosabb friss gyümölcsfajtákat használhatjuk.
A krémet leggyorsabban és legegyenletesebben habzsákkal oszthatjuk el a tésztalapon. Az ecsetet mélyen mártsuk a meleg sárgabarackmázba, így könnyen felvihetjük a gyümölcsök felületére úgy, hogy ne maradjanak rajtuk az ecsetvonások nyomai.
Édes, muskotályos fehérbor illik hozzá.
Félédes, fehér habzóbor illik hozzá.

Leveles tészta

Leveles tészta
10 dkg hideg vaj
25 dkg liszt
2-3 csepp citromlé
1 teáskanál
4 dkg olvasztott vaj

1. A lisztet a sóval a gyúródeszkára vagy munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,2 dl vízbe keverjük, és a vajjal együtt a mélyedésbe töltjük, ujjainkkal elkeverjük (1. kép). A keverőlapát oldalával kívülről befelé haladva beleforgatjuk a lisztet, míg az egész massza morzsás állagúvá válik. Kicsit átgyúrjuk, és ha szükségesnek ítéljük, még kevés vizet teszünk hozzá, hogy sima, fényes tésztát kapjunk.

2. A tésztacipó tetejét kereszt alakban mélyebben bevágjuk (2. kép). Enyhén belisztezett zsírpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át a hűtőszekrényben pihentetjük, mert így könnyebb lesz a tésztát kinyújtani. A hideg vajat szintén két réteg zsírpapír vagy frissen tartó fólia közé tesszük, és a sodrófával ellapogatva, 2 cm vastag, négyzet alakú lapot formálunk belőle. Így a vaj is könnyebben alakítható, nyújtható, anélkül hogy megolvadna.

3. A tésztát kicsomagoljuk, enyhén belisztezett gyúródeszkára vagy munkafelületre fektetjük. A közepétől kifelé haladva nyújtjuk (3. kép) úgy, hogy keresztformát kapjunk. A keresztforma közepét vastagabbra hagyjuk, mint a széleket.

4. A vajat a tészta közepére fektetjük, minden oldalról ráhajtjuk a tésztát (4. kép): teljesen becsomagoljuk.

5. A sodrófát végiggörgetjük a csomagon: így a széleket is lezárjuk (5. kép). Enyhén belisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen kb. 12 x 35 cm-es téglalappá nyújtjuk.

6. A felesleges lisztet letöröljük róla, majd a tésztát méretének harmadára hajtogatjuk úgy, hogy a két külső harmados a középsőre hajtjuk (6. kép). Ujjunkat a tésztába nyomva megjelöljük az első hajtást, és a tésztaszéleket úgy hajtjuk egymásra, hogy pontosan fedjék egymást. Frissen tartó fóliába csomagolva a hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük.

7. A tésztát a gyúródeszkára vagy munkalapra fordítjuk, hogy úgy nézzen ki, mint egy könyv, aminek a kötése bal kéz felé esik (7. kép). Sodrófával megint végigmegyünk rajta, hogy a széleket lezárjuk.

8. Az 5-6-7. lépést még háromszor megismételjük, minden alkalommal újabb jelölést hagyunk a tésztán, amivel a hajtogatások számát jelezzük (8. kép). A tésztát minden nyújtás után 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük. A kész tésztán négy ujjnyomnak kell lennie. A nyújtásokkal és hajtogatásokkal a tészta egyre simább lesz. Végül még 30 percre ismét a hűtőszekrénybe tesszük. Az előkészített tésztát azonnal felhasználhatjuk, de le is fagyaszthatjuk.

Levelestészta-kosár vaníliakrémmel, gyümölccsel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3198 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Torták és más édességek Torták és más édességek
(Vince Kiadó, 2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos más klasszikusának könnyen követhető leírását találja könyvünkben. Akár saját magát, akár vendégeit... bővebben...
Levelestészta-kosár vaníliakrémmel, gyümölccsel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Torták és más édességek Torták és más édességek
(Vince Kiadó, 2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos más klasszikusának könnyen követhető leírását találja könyvünkben. Akár saját magát, akár vendégeit... bővebben...
google+