Levelestészta-kosár vaníliakrémmel, gyümölccsel



Elkészítés:
1. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A sütőlemezt vajjal kikenjük. A tésztát az enyhén belisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen 33 x 23 cm-es téglalappá nyújtjuk, a sütőlemezre fektetjük. A széleket éles késsel egyenesre vágjuk. A hosszanti oldalról két 3 cm-es sávot leválasztunk, vigyázva arra, hogy ne nyújtsuk meg közben a tésztát. A sávokat félretesszük.
A téglalap hosszanti oldalain 3-3 cm széles sávot megkenünk tojással, a levágott sávokat ráillesztjük, a kés fokával berácsozzuk, majd ezt is megkenjük tojással. A tésztaalapot villával megszurkáljuk, 20 percre a hűtőszekrénybe tesszük. A sütőben 20-25 percig sütjük, míg a tészta megemelkedik, aranybarna színt kap. Sütőrácsra téve hagyjuk hűlni.
2. A krémes töltelékhez, kis edényben, a tejet a vaníliarúddal felforraljuk. Keverőtálban a tojások sárgáját a cukorral kikeverjük, a keményítővel elkevert lisztet hozzászitáljuk, majd beleforgatjuk. A tejből a vaníliarudat kidobjuk. A forró tej felét a tojásos masszához öntjük, jól elkeverjük benne, majd visszaöntjük a tejesedénybe. Felforraljuk, folyamatosan kevergetve további 1 percig főzzük, majd tálba öntjük. Belekeverjük a Grand Marnier-t. Sütőpapírral letakarjuk, hogy a krém teteje ne bőrösödjön meg, és a hűtőszekrénybe tesszük.
3. A lehűtött krémet gyors mozdulatokkal átkeverjük, habzsákba szedjük, és a két tésztaszél közti felületre nyomjuk, vagy egyszerűen belekanalazzuk a mélyedésbe. A krémet a kanál hátával elsimítjuk, a tetejét váltakozva eper- és kiviszeletekkel kirakjuk úgy, hogy a krémet teljesen elfedjék a gyümölcssorok. A sárgabarackdzsemet 1 evőkanál vízzel simára keverve felforrósítjuk. A mázat szitán áttörjük, vékonyan bevonjuk vele a gyümölcsöket, hogy felületük fényes legyen. Szeletekre vágva tálaljuk.
Leveles tészta
1. A lisztet a sóval a gyúródeszkára vagy munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,2 dl vízbe keverjük, és a vajjal együtt a mélyedésbe töltjük, ujjainkkal elkeverjük (1. kép). A keverőlapát oldalával kívülről befelé haladva beleforgatjuk a lisztet, míg az egész massza morzsás állagúvá válik. Kicsit átgyúrjuk, és ha szükségesnek ítéljük, még kevés vizet teszünk hozzá, hogy sima, fényes tésztát kapjunk.
2. A tésztacipó tetejét kereszt alakban mélyebben bevágjuk (2. kép). Enyhén belisztezett zsírpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át a hűtőszekrényben pihentetjük, mert így könnyebb lesz a tésztát kinyújtani. A hideg vajat szintén két réteg zsírpapír vagy frissen tartó fólia közé tesszük, és a sodrófával ellapogatva, 2 cm vastag, négyzet alakú lapot formálunk belőle. Így a vaj is könnyebben alakítható, nyújtható, anélkül hogy megolvadna.
3. A tésztát kicsomagoljuk, enyhén belisztezett gyúródeszkára vagy munkafelületre fektetjük. A közepétől kifelé haladva nyújtjuk (3. kép) úgy, hogy keresztformát kapjunk. A keresztforma közepét vastagabbra hagyjuk, mint a széleket.
4. A vajat a tészta közepére fektetjük, minden oldalról ráhajtjuk a tésztát (4. kép): teljesen becsomagoljuk.
5. A sodrófát végiggörgetjük a csomagon: így a széleket is lezárjuk (5. kép). Enyhén belisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen kb. 12 x 35 cm-es téglalappá nyújtjuk.
6. A felesleges lisztet letöröljük róla, majd a tésztát méretének harmadára hajtogatjuk úgy, hogy a két külső harmados a középsőre hajtjuk (6. kép). Ujjunkat a tésztába nyomva megjelöljük az első hajtást, és a tésztaszéleket úgy hajtjuk egymásra, hogy pontosan fedjék egymást. Frissen tartó fóliába csomagolva a hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük.
7. A tésztát a gyúródeszkára vagy munkalapra fordítjuk, hogy úgy nézzen ki, mint egy könyv, aminek a kötése bal kéz felé esik (7. kép). Sodrófával megint végigmegyünk rajta, hogy a széleket lezárjuk.
8. Az 5-6-7. lépést még háromszor megismételjük, minden alkalommal újabb jelölést hagyunk a tésztán, amivel a hajtogatások számát jelezzük (8. kép). A tésztát minden nyújtás után 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük. A kész tésztán négy ujjnyomnak kell lennie. A nyújtásokkal és hajtogatásokkal a tészta egyre simább lesz. Végül még 30 percre ismét a hűtőszekrénybe tesszük. Az előkészített tésztát azonnal felhasználhatjuk, de le is fagyaszthatjuk.