Karamellizált körtével töltött leveles tészta

Dartois

Elkészítési idő: 110 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Karamellizált körtével töltött leveles tészta
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A tészta kenéséhez:
1 db tojás
A töltelékhez:
65 dkg körte
1 csipet őrölt fahéj
3 dkg vaj

Elkészítés:

1. A leveles tésztát két adagra vágjuk. Az egyik feléből 2 mm vékony, 10 x 30 cm-es téglalapot nyújtunk. A másik adagból 12 x 32 cm-es téglalapot készítünk. Két, egymásra helyezett, sütőpapírral kibélelt sütőlemezre fektetjük őket, és a hűtőbe tesszük.

2. A körtéket meghámozzuk, kimagozzuk, kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. Bevonatos serpenyőben a vajat megolvasztjuk, rátesszük a körtét, és addig rázogatjuk, míg a vaj egyenletesen bevonja a gyümölcskockákat. Megszórjuk a cukorral, jól megkeverjük, addig főzzük, míg a körte megpuhul és karamellizálódik. A serpenyőt lehúzzuk a tűzről, a körtéhez keverjük a fahéjat, majd a masszát edény fölé helyezett szitába öntve lecsepegtetjük. Amíg hűl, félretesszük.

3. A kisebb tésztalap tetejét megkenjük kevés felvert tojással, vigyázva arra, hogy ne fusson le a széleken. A körtét a téglalap közepére halmozzuk, a széleket szabadon hagyjuk. A nagyobb tésztalapot ráfektetjük, a széleket mutatóujjunkkal vagy kés hegyével körben lenyomkodjuk. A tetejét megkenjük tojással, és 30 percre a hűtőbe tesszük. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.

4. A tésztát újból megkenjük a tojással, és kés fokával kereszt alakban berácsozzuk. A sütőben kb. 40 percig sütjük, míg egyenletes aranysárga színt kap (ellenőrzésképpen a tészta szélét keverőlapáttal megemeljük). Sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.

5. A sárgabarackdzsemet 1 evőkanál vízzel elkeverve felforrósítjuk. A mázat szitán áttörjük, a tészta tetejét megkenjük vele. A süteményt hosszúkás tálra csúsztatva egészben, vagy szeletekre vágva tesszük az asztalra.

Két réteg leveles tészta között körtetöltelék rejtőzik. Franciaországban egy 19. századi komikus színész után Dartois-nak nevezik.

Leveles tészta

Leveles tészta
10 dkg hideg vaj
25 dkg liszt
2-3 csepp citromlé
1 teáskanál
4 dkg olvasztott vaj

1. A lisztet a sóval a gyúródeszkára vagy munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,2 dl vízbe keverjük, és a vajjal együtt a mélyedésbe töltjük, ujjainkkal elkeverjük (1. kép). A keverőlapát oldalával kívülről befelé haladva beleforgatjuk a lisztet, míg az egész massza morzsás állagúvá válik. Kicsit átgyúrjuk, és ha szükségesnek ítéljük, még kevés vizet teszünk hozzá, hogy sima, fényes tésztát kapjunk.

2. A tésztacipó tetejét kereszt alakban mélyebben bevágjuk (2. kép). Enyhén belisztezett zsírpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át a hűtőszekrényben pihentetjük, mert így könnyebb lesz a tésztát kinyújtani. A hideg vajat szintén két réteg zsírpapír vagy frissen tartó fólia közé tesszük, és a sodrófával ellapogatva, 2 cm vastag, négyzet alakú lapot formálunk belőle. Így a vaj is könnyebben alakítható, nyújtható, anélkül hogy megolvadna.

3. A tésztát kicsomagoljuk, enyhén belisztezett gyúródeszkára vagy munkafelületre fektetjük. A közepétől kifelé haladva nyújtjuk (3. kép) úgy, hogy keresztformát kapjunk. A keresztforma közepét vastagabbra hagyjuk, mint a széleket.

4. A vajat a tészta közepére fektetjük, minden oldalról ráhajtjuk a tésztát (4. kép): teljesen becsomagoljuk.

5. A sodrófát végiggörgetjük a csomagon: így a széleket is lezárjuk (5. kép). Enyhén belisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen kb. 12 x 35 cm-es téglalappá nyújtjuk.

6. A felesleges lisztet letöröljük róla, majd a tésztát méretének harmadára hajtogatjuk úgy, hogy a két külső harmados a középsőre hajtjuk (6. kép). Ujjunkat a tésztába nyomva megjelöljük az első hajtást, és a tésztaszéleket úgy hajtjuk egymásra, hogy pontosan fedjék egymást. Frissen tartó fóliába csomagolva a hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük.

7. A tésztát a gyúródeszkára vagy munkalapra fordítjuk, hogy úgy nézzen ki, mint egy könyv, aminek a kötése bal kéz felé esik (7. kép). Sodrófával megint végigmegyünk rajta, hogy a széleket lezárjuk.

8. Az 5-6-7. lépést még háromszor megismételjük, minden alkalommal újabb jelölést hagyunk a tésztán, amivel a hajtogatások számát jelezzük (8. kép). A tésztát minden nyújtás után 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük. A kész tésztán négy ujjnyomnak kell lennie. A nyújtásokkal és hajtogatásokkal a tészta egyre simább lesz. Végül még 30 percre ismét a hűtőszekrénybe tesszük. Az előkészített tésztát azonnal felhasználhatjuk, de le is fagyaszthatjuk.

Karamellizált körtével töltött leveles tészta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 5341 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Torták és más édességek Torták és más édességek
(Vince Kiadó, 2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos más klasszikusának könnyen követhető leírását találja könyvünkben. Akár saját magát, akár vendégeit... bővebben...
Karamellizált körtével töltött leveles tészta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Torták és más édességek Torták és más édességek
(Vince Kiadó, 2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos más klasszikusának könnyen követhető leírását találja könyvünkben. Akár saját magát, akár vendégeit... bővebben...
google+