Ünnepi palacsinta



Elkészítés:
1. A töltelékhez a meggyet lecsepegtetjük, a levét kis lábosba öntjük, a citromhéjat és a fahéjat hozzáadjuk, lassan felforraljuk, majd az edényt levesszük a tűzről. Az étkezési keményítőt egy kis vízben feloldjuk, a forró meggylé felét belekeverjük, majd ezt a meggylé másik felében elkeverjük. A lábost visszatesszük a tűzre, és a levet kevergetve felforraljuk. Ezután kisebbre vesszük alatta a lángot, a fahéjrudat eltávolítjuk, a meggyet, a porcukrot meg a cseresznyepálinkát hozzáadjuk, az egészet óvatosan felforrósítjuk.
2. A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Mindegyik palacsinta közepére teszünk egy kis tölteléket, feltekerjük, egy rétegben tűzálló tálba fektetjük, olvasztott vajjal megkenjük, és a sütőben 5 percig sütjük. Tálalás előtt átszitált porcukorral meghintjük.
Palacsinta

1. A lisztet és a sót tálba szitáljuk. A közepébe mélyedést nyomunk, beleöntünk 3 db a kissé felvert tojást meg 1 tojássárgáját és óvatosan összekeverjük. A tejet 1 dl vízzel, kevergetve, apránként a masszához öntjük. A tésztát simára keverjük, közben hozzáadunk 1 evőkanál olajat vagy vajat is. 30 percig letakarva pihentetjük.
2. A maradék olajat vagy tisztított vajat öntöttvas vagy bevonatos serpenyőben felforrósítjuk, a felesleges zsiradékot kis tálba leöntjük, annyi maradjon, hogy éppen csak vékonyan bevonja a serpenyő alját. Egy kis merőkanálnyi tésztát öntünk a serpenyőbe, és úgy forgatjuk, hogy körben vékonyan elterüljön. 1-2 percig sütjük, amíg a széle megpirul. Ezután megfordítjuk, a másik oldalán is 1-2 percig sütjük. Végül sütőpapírra csúsztatjuk. A többi tésztát ugyanígy dolgozzuk fel. A kész palacsintákat, közéjük sütőpapírt rakva, egymásra tesszük, letakarjuk, hogy ne száradjanak ki. Citromlével és porcukorral tálaljuk.