Ünnepi palacsinta

| Meggyes palacsinta receptek
Elkészítési idő: 20 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Ünnepi palacsinta
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
85 dkg kimagozott meggybefőtt
12 db palacsinta
1 db citrom héja, finomra reszelt
1 evőkanál cseresznyepálinka
5 dkg porcukor
3 dkg olvasztott vaj
¼ teáskanál őrölt fahéj
vagy
1 rúd fahéj
Szóráshoz:
ízlés szerint porcukor

Elkészítés:

1. A töltelékhez a meggyet lecsepegtetjük, a levét kis lábosba öntjük, a citromhéjat és a fahéjat hozzáadjuk, lassan felforraljuk, majd az edényt levesszük a tűzről. Az étkezési keményítőt egy kis vízben feloldjuk, a forró meggylé felét belekeverjük, majd ezt a meggylé másik felében elkeverjük. A lábost visszatesszük a tűzre, és a levet kevergetve felforraljuk. Ezután kisebbre vesszük alatta a lángot, a fahéjrudat eltávolítjuk, a meggyet, a porcukrot meg a cseresznyepálinkát hozzáadjuk, az egészet óvatosan felforrósítjuk.

2. A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Mindegyik palacsinta közepére teszünk egy kis tölteléket, feltekerjük, egy rétegben tűzálló tálba fektetjük, olvasztott vajjal megkenjük, és a sütőben 5 percig sütjük. Tálalás előtt átszitált porcukorral meghintjük.

A töltelék készülhet apróra vágott sárgabarackból, őszibarackból, ízesíthetjük olasz, fűszeres mandulalikőrrel, amarettóval is.
Az előre elkészített és még hideg palacsintákat alufóliával letakarva a sütőben 10 perc alatt melegítsük fel!
Ezt a könnyű palacsintát cseresznyepálinkás meggybefőttel töltöttük meg, majd feltekertük.

Palacsinta

Palacsinta
10 dkg liszt
4 db tojás
1.5 dl tej
0.5 teáskanál
1.5 evőkanál olaj vagy
1.5 evőkanál olvasztott, tisztított vaj
ízlés szerint porcukor
ízlés szerint citromlé

1. A lisztet és a sót tálba szitáljuk. A közepébe mélyedést nyomunk, beleöntünk 3 db a kissé felvert tojást meg 1 tojássárgáját és óvatosan összekeverjük. A tejet 1 dl vízzel, kevergetve, apránként a masszához öntjük. A tésztát simára keverjük, közben hozzáadunk 1 evőkanál olajat vagy vajat is. 30 percig letakarva pihentetjük.

2. A maradék olajat vagy tisztított vajat öntöttvas vagy bevonatos serpenyőben felforrósítjuk, a felesleges zsiradékot kis tálba leöntjük, annyi maradjon, hogy éppen csak vékonyan bevonja a serpenyő alját. Egy kis merőkanálnyi tésztát öntünk a serpenyőbe, és úgy forgatjuk, hogy körben vékonyan elterüljön. 1-2 percig sütjük, amíg a széle megpirul. Ezután megfordítjuk, a másik oldalán is 1-2 percig sütjük. Végül sütőpapírra csúsztatjuk. A többi tésztát ugyanígy dolgozzuk fel. A kész palacsintákat, közéjük sütőpapírt rakva, egymásra tesszük, letakarjuk, hogy ne száradjanak ki. Citromlével és porcukorral tálaljuk.

Ünnepi palacsinta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 864 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Reggeli falatok Reggeli falatok
(Vince Kiadó, 2008)

Hagyományos vagy különleges, egyszerű vagy igényes - ez a kötet számos ízletes ötletet kínál reggelire és villásreggelire, amelyekkel kényeztethetjük magunkat, de elkápráztathatjuk vendégeinket is. A friss palacsinta, a lazacos... bővebben...
Ünnepi palacsinta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Reggeli falatok Reggeli falatok
(Vince Kiadó, 2008)

Hagyományos vagy különleges, egyszerű vagy igényes - ez a kötet számos ízletes ötletet kínál reggelire és villásreggelire, amelyekkel kényeztethetjük magunkat, de elkápráztathatjuk vendégeinket is. A friss palacsinta, a lazacos... bővebben...
szólj hozzá, értékelj