Szalonnás röszti



Elkészítés:
1. A nagyobb, szétfövő burgonyákat lekeféljük, és fazékba tesszük. Hideg vízzel felöntjük, felforraljuk, majd a vizet megsózzuk. Ezután kisebbre kapcsoljuk alatta a lángot, a krumplit 10 percig főzzük. Leöntjük róla a vizet, és a burgonyát hagyjuk teljesen kihűlni. Közben a szalonnát forró, bevonatos serpenyőben kisütjük vagy ropogósra grillezzük. Kivesszük, falatnyi darabokra vágjuk.
2. A burgonyát meghámozzuk, majd vékony csíkokra vágjuk vagy durvára reszeljük. Belekeverjük a szalonnát. Nagy, bevonatos serpenyőben 1 evőkanál olajat a vajjal felforrósítunk. Beletesszük a hagymát, üvegesre pároljuk benne. Hozzáadjuk a szalonnás burgonyához, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és alaposan összekeverjük.
3. A kis rösztikhez a burgonyakeveréket, adagonként, enyhén beolajozott serpenyőbe állított kerek formákba vagy kis serpenyőkbe töltjük. A masszát kanál hátával laposra nyomkodjuk. A rösztik egyik oldalát közepes lángon 5-7 percig pirítjuk. Ezután vigyázva, hogy ne törjenek el, megfordítjuk őket, és az aljukat is ropogósra sütjük (kb. 5 perc).
4. Ha egyben, nagy rösztit készítenénk, a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy nagy, sütőbe is betehető serpenyőt 1 evőkanál olajjal kikenünk, a keveréket elterítjük benne, és a tűzhelyen, erős lángon megpirítjuk az alját. A serpenyőt ezután 15 percre a sütőbe tesszük. Kivesszük, és a rösztit megfordítjuk (először lapostányérra borítjuk, majd óvatosan visszacsúsztatjuk a serpenyőbe). A serpenyőt 10 percre visszatesszük a sütőbe. A rösztit tányérra borítjuk, és egészben vagy darabokra vágva tálaljuk.