Benedict tojás és muffin hollandi mártással



Elkészítés:
1. Elkészítjük a hollandi mártást, majd sütőpapírral letakarjuk és vízfürdőben melegen tartjuk, de nem forrósítjuk fel.
2. Serpenyőben a szalonnát ropogósra sütjük, kivesszük, majd a zsírjában a lapos muffinokat is megpirítjuk. Kivesszük, rátesszük a szalonnát, és melegen tartjuk.
3. A posírozott (gyöngyöző vízben, rövid ideig főzött) tojáshoz egy nagy lábosban vizet forralunk. A lángot kisebbre kapcsoljuk alatta, majd beleöntjük az ecetet. A víznek csak enyhén szabad forrnia.
4. A tojásokat egyenként kis csészébe vagy tálkába ütjük fel. Egyszerre 2-3 tojást óvatosan a forró vízbe csúsztatunk. 2-3 percig főzzük, amíg a fehérje megszilárdul, de a sárgája nem keményedik meg. A tojásokat szűrőkanállal egyenként óvatosan kiemeljük, és jól lecsepegtetjük.
5. Minden muffinra l-1 tojást ültetünk. Kettesével tányérra tesszük, a hollandi mártással leöntjük, a felezett olajbogyókkal vagy a vékony szarvasgombaszeletekkel díszítve azonnal tálaljuk.
Hollandi mártás

1. A tojások sárgáját vízzel tűzálló tálban habosra keverjük, majd gőz fölött kemény habbá verjük (1. kép). A tál nem érhet a vízbe.
2. A megolvasztott vajat nagyon gyenge tűzön folyamatosan verve hozzáadjuk. Amikor a habverőt felemeljük, a mártás tetején nyomot kell hagynia (2. kép).
3. Amint az összes vajat beledolgoztuk, a mártást szűrőn át tiszta edénybe öntjük (3. kép), a citromlét belekeverjük, sózzuk és borsozzuk.