Szilvás brióstorta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Szilvás brióstorta
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg félbevágott, kimagozott szilva
szükség szerint puha vaj
A brióstésztához:
½ teáskanál
2 db tojás
5 dkg puha vaj
3 teáskanál kristálycukor
2 teáskanál tej
15 dkg liszt
1 teáskanál szárított élesztő
vagy
másfél teáskanál friss élesztő
A krémes töltelékhez:
½ rúd félbevágott vanília
2 evőkanál liszt
5 dl tej
5 db tojás

Elkészítés:

1. A brióstésztához a lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a cukrot, a közepébe mélyedést nyomunk. A tejet kicsit megmelegítjük, majd a tűzről levéve belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük. Az élesztős tejet a szárazanyagokhoz a mélyedésbe öntjük. Hozzáadjuk a tojásokat is, és kézzel vagy háztartási robotgép dagasztóspiráljával sima, homogén tésztává gyúrjuk. Másik, kisebb edényben a vajat fakanállal alaposan kikeverjük, majd három-négy részletben a tésztához adjuk. Addig keverjük, gyúrjuk, míg lágy, selymesen csillogó tésztát kapunk. Cipóvá formázzuk, nagyméretű, alaposan kilisztezett edénybe borítjuk, vajjal megkent frissen tartó fóliával lazán befedjük, és éjszakára, de legalább 8 órára a hűtőbe tesszük.

2. Egy 20 cm átmérőjű, 2,5 cm mély, kivehető aljú gyümölcstortaformát kivajazunk A tésztát liszttel megszórt gyúródeszkára vagy munkafelületre borítjuk, és 1 perc alatt alaposan átgyúrjuk 3-4 mm vékony körlappá kinyújtjuk, és kibéleljük vele a tortaformát, 20 percre a hűtőbe tesszük. A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük.

3. A krémes töltelékhez, kis edényben, a tejet a vaníliarúddal felforraljuk. Keverőtálban a tojások sárgáját a cukorral kikeverjük, a keményítővel elkevert lisztet hozzászitáljuk, és alaposan összedolgozzuk. A hosszában kettévágott vaníliarudat kidobjuk a tejből. A forró tej felét a tojásos masszához öntjük, jól elkeverjük benne, majd visszaöntjük a tejesedénybe. Felforraljuk, és folyamatosan keverve még 1 percig főzzük. Sütőlemezre öntjük, hogy a krém hamar kihűljön. Sütőpapírral letakarjuk, hogy a teteje ne bőrösödjön meg. Végül simára kavarjuk.

4. A tölteléket a brióstésztára öntjük, a szilvákat a vágott felükkel lefelé elrendezzük a krém tetején. A sütőben kb. 40 percig sütjük, míg a tészta ropogós és aranyszínű lesz. A formában, sütőrácson hagyjuk kihűlni. A tortát tálalótálra tesszük. A sárgabarackdzsemet 1 evőkanál vízben melegítés közben feloldjuk, felforraljuk, és a szitán áttört mázzal a szilvákat bevonjuk.

Ez az ízletes torta lágy brióstésztából készült, tölteléke pedig vaníliakrém és a friss, érett szilva. Csodálatos egy csésze kávé mellé, a nyári vendégség záró fogásaként is megállja a helyét.
Édes, muskotályos fehérbor illik hozzá.
Félédes, fehér habzóbor illik hozzá.
Szilvás brióstorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 725 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Torták és más édességek Torták és más édességek
(Vince Kiadó, 2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos más klasszikusának könnyen követhető leírását találja könyvünkben. Akár saját magát, akár vendégeit... bővebben...
Szilvás brióstorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Torták és más édességek Torták és más édességek
(Vince Kiadó, 2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos más klasszikusának könnyen követhető leírását találja könyvünkben. Akár saját magát, akár vendégeit... bővebben...
bevásárlólista