Csokoládés éclair

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Csokoládés éclair
Adag: 12 darab
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db tojás
szükség szerint puha vaj
A csokoládébevonathoz:
10 dkg durvára tört csokoládé
4 evőkanál tejszín
A krémes töltelékhez:
2 és fél dl tej
5 csepp vaníliaaroma
2 db tojás
másfél evőkanál étkezési keményítő
másfél evőkanál liszt

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A sütőlemezt vajjal kikenjük, és a hűtőszekrénybe tesszük.

2. Az égetett tésztát közepes nyílású habzsákba szedjük. A masszából 8-10 cm hosszú csíkokat nyomunk a sütőlemezre. Tetejüket megkenjük kevés felvert tojással, vigyázva, hogy a tészta oldalára ne kerüljön belőle, mert akkor nem emelkedik meg egyenletesen. A tésztacsíkok tetejét villával, hosszanti irányban, óvatosan becsíkozzuk. A sütőben 30-35 perc alatt aranyszínűre és ropogósra sütjük. A kész süteményeket azonnal leemeljük a sütőlemezről, sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.

3. A krémes töltelékhez kis edényben a tejet a vaníliaaromával felforraljuk. Keverőtálban a tojások sárgáját a cukorral kikeverjük, a lisztet és a keményítőt hozzászitáljuk, alaposan eldolgozzuk a masszában. A tej felét a tojásos keverékhez öntjük, elkeverjük, majd az egészet visszaöntjük a maradék tejhez. Folyamatosan kevergetve újra felforraljuk, még 1 percig főzzük, majd a krémet sütőlemezre öntjük. Sütőpapírt borítunk a tetejére, hogy ne bőrösödjön meg. Hagyjuk, hogy teljesen kihűljön.

4. A csokoládébevonathoz a felaprított csokoládét tálba tesszük. A tejszínt külön edényben forráspontig hevítjük, majd a csokoládéra öntjük. Pár másodpercig gondosan kevergetjük, míg a csokoládé teljesen felolvad.

5. Minden fánk egyik végén, az aljába, hegyes késsel kis lyukat fúrunk. A lehűtött krémet simára keverjük, és keskeny csőrű habzsákba szedjük. A habzsák csőrét a lyukhoz illesztjük, és a sütemény üreges belsejét megtöltjük a krémmel. A művelet közben a fánkot a kezünkben tartjuk, és csak addig töltjük, míg tágulni kezd. A csőrt kihúzzuk, a kitüremkedő krémet letöröljük.

6. A csokoládébevonatot a fánkok tetején keskeny pengéjű késsel elsimítjuk, azután a süteményeket hűvös helyre tesszük, amíg a máz megdermed.

Az éclair francia szó, egyik jelentése villám, de jelenti a piskóta alakú képviselőfánkot is, ami most olyan ínycsiklandó tölteléket kapott, hogy minden bizonnyal "villámgyorsan" elfogy.

Égetett tészta

Égetett tészta
5 dkg kockára vágott vaj
7.5 dkg liszt
2 db tojás
2 teáskanál kristálycukor
1.2 dl víz
1 csipet

1. A lisztet zsírpapírra szitáljuk. 1,2 dl vizet a vajjal, a sóval és a cukorral mély serpenyőbe tesszük. Felforrósítjuk, majd amikor a folyadék forrni kezd, lehúzzuk a tűzről és beleszórjuk a lisztet (1. kép).

2. Fakanállal alaposan kikeverjük. Visszatesszük a tűzre, addig kavargatjuk, míg a massza sima golyóvá áll össze és elválik az edény falától (2. kép).

3. Levesszük a tűzről, áttesszük egy keverőtálba. A tojásokat külön edényben összehabarjuk, és apránként, a fakanállal beledolgozzuk a tésztába (3. kép).

4. A kész tészta nyúlós, sima és fényes (4. kép).

A megadott mennyiségekből kb. 40 dkg tésztát kapunk.

Csokoládés éclair
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2539 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Torták és más édességek Torták és más édességek
(Vince Kiadó, 2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos más klasszikusának könnyen követhető leírását találja könyvünkben. Akár saját magát, akár vendégeit... bővebben...
Csokoládés éclair
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Torták és más édességek Torták és más édességek
(Vince Kiadó, 2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos más klasszikusának könnyen követhető leírását találja könyvünkben. Akár saját magát, akár vendégeit... bővebben...
ételfotó