Citromtorta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Citromtorta
Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
szükség szerint olvasztott vaj
ízlés szerint porcukor
A töltelékhez:
4 db citrom leve
másfél dl zsíros tejszín
4 db tojás

Elkészítés:

1. Egy 18-20 cm átmérőjű, 4 cm mély, kiemelhető aljú gyümölcstortaformát kikenünk olvasztott vajjal.

2. Az édes omlós tésztát a belisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen 3 mm vékony körlappá kinyújtjuk. A formába fektetjük (lásd lejjebb), és 30 percre a hűtőbe tesszük. A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. A tésztára sütőpapírt fektetünk, és arra nehezéknek szárazbabot vagy lencsét szórunk. A sütőben kb. 10 percig elősütjük, míg a tészta valamelyest megszilárdul. A babot vagy lencsét és a papírt eltávolítjuk. Amennyiben a tészta még nedves kicsit, újabb 3-4 percig sütjük. A sütő hőmérsékletét 140 °C-ra csökkentjük.

3. A töltelékhez kisebb főzőedényben a tejszínt felmelegítjük. Keverőtálban a tojást a cukorral és a citromlével felverjük. Hozzáöntjük a tejszínt. Finom szitán átszűrjük, majd hozzáadjuk a citromhéjat, és a tésztaalapra öntjük. A sütőben kb. 35 percig sütjük, míg a töltelék érintésre éppen szilárdnak tűnik. Amikor a tortát kivesszük a sütőből a közepén a töltelék még meglehetősen lágy. Csak akkor emeljük ki a formából, ha már teljesen kihűlt. Tálra csúsztatva néhány órára vagy egész éjszakára hűtőszekrénybe tesszük, míg a töltelék annyira megszilárdul, hogy a torta szeletelhetővé válik. Közvetlenül a tálalás előtt meghintjük a porcukorral.

A tortaforma kibélelése:

1. A tésztát a sodrófára fektetjük, és a tortaforma fölött letekerjük (1. kép).

2. A tésztaszéleket a maradék tésztából gyúrt apró golyócskával az előkészített tortaforma hullámos oldalához nyomkodjuk (2. kép).

3. A sodrófát óvatosan, de határozottan végiggörgetjük a tortaforma peremén (3. kép), ezzel választjuk le a kilógó tésztaszéleket. A kibélelt formát 10 percre a hűtőbe tesszük.

4. A torta alját villával megszurkáljuk, hogy a sütéskor keletkező gőz a lyukakon keresztül elillanhasson (4. kép).

Ehhez a recepthez más citrusféléket is használhatunk: narancsot, zöldcitromot vagy akár a kétféle gyümölcs kombinációját.
A tortát fóliával takarjuk le, és a benne lévő tejszín miatt feltétlenül tároljuk a hűtőszekrényben, és lehetőleg 3 napon belül fogyasszuk el.
Édes, muskotályos fehérbor illik hozzá.
Félédes, fehér habzóbor illik hozzá.

Édes omlós tészta

Édes omlós tészta
7 dkg vaj
20 dkg liszt
1 nagy csipet
1-2 csepp vaníliaaroma
1 db tojás

1. A lisztet a sóval és a cukorral tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, a liszthez adjuk. A vajat a liszttel elmorzsoljuk (1. kép), hogy a tészta morzsolt kenyérbélre emlékeztessen.

2. Belekeverjük a cukrot és a morzsás massza közepébe mélyedést nyomunk. A vaníliaaromával elkevert, kissé felvert tojást a közepébe öntjük (2. kép), keverőlapáttal gondosan kidolgozzuk. Akkor jó, ha a tészta összeáll. Amennyiben túl száraznak találjuk, kevés vízzel megpermetezzük.

3. A tésztát a tálból enyhén belisztezett munkafelületre borítjuk. Alaposan átgyúrjuk, míg sima, fényes tésztát kapunk (3. kép).

4. Cipót formálunk belőle, majd kissé lelapítjuk (4. kép). Felhasználás előtt frissen tartó fóliába csavarva 20 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.

Kb.55 dekányi tésztát készíthetünk belőle.

Citromtorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1856 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Torták és más édességek Torták és más édességek
(Vince Kiadó, 2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos más klasszikusának könnyen követhető leírását találja könyvünkben. Akár saját magát, akár vendégeit... bővebben...
Citromtorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Torták és más édességek Torták és más édességek
(Vince Kiadó, 2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos más klasszikusának könnyen követhető leírását találja könyvünkben. Akár saját magát, akár vendégeit... bővebben...
pinterest