Egzotikus gyümölcstortácskák



Elkészítés:
1. 6 darab, 8 cm átmérőjű kis tortaformát - az ecsetet az olvasztott vajba mártva - kivajazunk.
2. A tésztát az alaposan belisztezett munkalapon vagy gyúródeszkán 2 mm vékony lappá nyújtjuk. Hat, 10 cm átmérőjű kört szúrunk ki belőle, amelyekkel az előkészített tortaformákat kibéleljük.(Lásd lejjebb.) A formákat ezután 20 percre a hűtőszekrénybe tesszük. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
3. A tésztára sütőpapírt fektetünk, arra nehezéknek szárazbabot vagy lencsét szórunk, a tésztát kb. 10 percig elősütjük, míg valamelyest megszilárdul. A babot vagy lencsét és a papírt eltávolítjuk, a formákat még 10 percre visszatesszük a sütőbe, míg a tészta közepe egy kis színt kap. 2 percig hűlni hagyjuk, majd a formákat sütőrácsra borítjuk és leemeljük a tésztáról, hogy a tortácskák alja is teljesen kihűljön.
4. A krémhez, közepes edényben, a tejet a hosszában félbevágott vaníliarúddal felforraljuk. Keverőtálban a tojások sárgáját a cukorral kiverjük A lisztet meg a keményítőt hozzászitáljuk, alaposan összedolgozzuk. A tejből kidobjuk a vaníliarudat, és a forró tej felét a tojásos keverékhez öntjük. Jól kikeverjük, majd az egészet visszaöntjük a maradék forró tejhez. Folyamatosan kevergetve újra felforraljuk, és további 1 percig főzzük. A krémet sütőlemezre öntjük, hogy gyorsabban kihűljön. Sütőpapírral beborítjuk, hogy a teteje ne bőrösödjön meg. Ha kihűlt, simára keverjük.
5. Az előkészített gyümölcsöket tálba téve összekeverjük, félretesszük. A tésztatortácskákat háromnegyedig megtöltjük a krémmel, elsimítjuk, a gyümölcsöket elrendezzük a tetején. Minden tortácskára bőven jusson a gyümölcsből.
A tortaforma kibélelése:
1. A tésztát a sodrófára fektetjük, és a tortaforma fölött letekerjük (1. kép).
2. A tésztaszéleket a maradék tésztából gyúrt apró golyócskával az előkészített tortaforma hullámos oldalához nyomkodjuk (2. kép).
3. A sodrófát óvatosan, de határozottan végiggörgetjük a tortaforma peremén (3. kép), ezzel választjuk le a kilógó tésztaszéleket. A kibélelt formát 10 percre a hűtőbe tesszük.
4. A torta alját villával megszurkáljuk, hogy a sütéskor keletkező gőz a lyukakon keresztül elillanhasson (4. kép).
Édes omlós tészta
1. A lisztet a sóval és a cukorral tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, a liszthez adjuk. A vajat a liszttel elmorzsoljuk (1. kép), hogy a tészta morzsolt kenyérbélre emlékeztessen.
2. Belekeverjük a cukrot és a morzsás massza közepébe mélyedést nyomunk. A vaníliaaromával elkevert, kissé felvert tojást a közepébe öntjük (2. kép), keverőlapáttal gondosan kidolgozzuk. Akkor jó, ha a tészta összeáll. Amennyiben túl száraznak találjuk, kevés vízzel megpermetezzük.
3. A tésztát a tálból enyhén belisztezett munkafelületre borítjuk. Alaposan átgyúrjuk, míg sima, fényes tésztát kapunk (3. kép).
4. Cipót formálunk belőle, majd kissé lelapítjuk (4. kép). Felhasználás előtt frissen tartó fóliába csavarva 20 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.
Kb.55 dekányi tésztát készíthetünk belőle.