Párizs-Brest fánkkoszorú

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 45 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Párizs-Brest fánkkoszorú
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db tojás
szükség szerint puha vaj
A krémes töltelékhez:
2 és fél dl tej
10 dkg puha vaj
5 csepp vaníliaaroma
másfél evőkanál liszt
másfél evőkanál étkezési keményítő
2 db tojás

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A sütőlemezt sütőpapírral kibéleljük, kivajazzuk, és a hűtőbe tesszük. Ha a vaj már megdermedt, lisztbe mártott derelyevágóval 4 darab, 10 cm átmérőjű kört karcolunk bele, 5-5 cm távolságra egymástól.

2. Az égetett tésztát vékony csőrű (1 cm átmérőjű) habzsákba szedjük, és a vajba karcolt körvonalat követve a sütőlemezre nyomjuk. A tetejét megkenjük a kissé felvert tojással, vigyázva, hogy a tészta oldalára ne kerüljön belőle, mert akkor nem emelkedik meg egyenletesen. Ha szükséges, a koszorú illeszkedési pontján a tésztát konyhai ecset segítségével elsimítjuk, a széleket egyenletesre igazítjuk. A mandulaforgáccsal megszórjuk, és a sütőben kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük. Azonnal leemeljük a sütőlemezről, sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.

3. A krémhez, kisebb edényben, a tejet a vaníliaaromával felforraljuk. Keverőtálban a tojások sárgáját a cukorral kikeverjük, a lisztet és a keményítőt hozzászitáljuk, alaposan összedolgozzuk. A forró tej felét, folyamatosan keverve, a tojásos masszához adjuk, majd visszaöntjük a tejesedénybe. Tovább kevergetve felforraljuk, további 1 percig főzzük, aztán sütőlemezre öntjük, hogy hamarabb kihűljön. Sütőpapírt borítunk rá, hogy a teteje ne bőrösödjön meg. Először a mogyorós-csokoládés krémet, majd a vajat keverjük a lehűtött masszához. Addig keverjük, míg sima, világos, laza krémet kapunk.

4. A koszorúkat vízszintesen megfelezzük, a habzsákba töltött krémet az alsó tésztarétegre nyomjuk. A felső réteget visszaillesztjük, és tálra csúsztatjuk a süteményeket.

Az égetett tésztából készült Párizs-Brest fánkkoszorút egy sportrajongó cukrász készítette először a Párizstól Brest kikötővárosig megrendezett kerékpárverseny tiszteletére.

Égetett tészta

Égetett tészta
5 dkg kockára vágott vaj
7.5 dkg liszt
2 db tojás
2 teáskanál kristálycukor
1.2 dl víz
1 csipet

1. A lisztet zsírpapírra szitáljuk. 1,2 dl vizet a vajjal, a sóval és a cukorral mély serpenyőbe tesszük. Felforrósítjuk, majd amikor a folyadék forrni kezd, lehúzzuk a tűzről és beleszórjuk a lisztet (1. kép).

2. Fakanállal alaposan kikeverjük. Visszatesszük a tűzre, addig kavargatjuk, míg a massza sima golyóvá áll össze és elválik az edény falától (2. kép).

3. Levesszük a tűzről, áttesszük egy keverőtálba. A tojásokat külön edényben összehabarjuk, és apránként, a fakanállal beledolgozzuk a tésztába (3. kép).

4. A kész tészta nyúlós, sima és fényes (4. kép).

A megadott mennyiségekből kb. 40 dkg tésztát kapunk.

Párizs-Brest fánkkoszorú
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1540 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Torták és más édességek Torták és más édességek
(Vince Kiadó, 2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos más klasszikusának könnyen követhető leírását találja könyvünkben. Akár saját magát, akár vendégeit... bővebben...
Párizs-Brest fánkkoszorú
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Torták és más édességek Torták és más édességek
(Vince Kiadó, 2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos más klasszikusának könnyen követhető leírását találja könyvünkben. Akár saját magát, akár vendégeit... bővebben...
recept beküldése