Millefeuilles

Ezer leveles sütemény

Elkészítési idő: 115 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Millefeuilles
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
igény szerint eper
igény szerint porcukor
szükség szerint puha vaj
A krémes töltelékhez:
9 db tojás
10 dkg liszt
7 és fél dl tej
1 rúd félbevágott vanília

Elkészítés:

1. A sütőt 210 °C-ra előmelegítjük. A tésztát két részre osztjuk, és mindkét részéből 2-3 mm vékony négyzetlapot nyújtunk. Az egyik lapot a kivajazott, sütőpapírral kibélelt sütőlemezre fektetjük. Villával több helyen megszurkáljuk, hogy a tészta sütés közben ne emelkedjen túl magasra, és 15 percre a hűtőszekrénybe tesszük, majd sütőpapírral és egy másik sütőlemezzel befedjük. A sütőben 10-15 percig sütjük, majd a tésztát megfordítva még 10 percre visszarakjuk a sütőbe, amíg finoman barnulni kezd. A felül lévő sütőlemezt és a sütőpapírt eltávolítjuk, a tésztát sütőrácsra téve hűlni hagyjuk. A maradék tésztával hasonlóképpen járunk el.

2. A krémhez, közepes edényben, a tejet a hosszában félbevágott vaníliarúddal felforraljuk. Keverőtálban a tojások sárgáját a cukorral kikeverjük, a keményítővel elkevert lisztet hozzászitáljuk, jól összedolgozzuk. A vaníliarudat a tejből kidobjuk. A forró tej felét a tojásos masszához öntjük, alaposan felverjük, majd visszaöntjük a tejesedénybe. Felforraljuk, és folyamatosan kevergetve még 1 percig főzzük, aztán sütőlemezre öntjük, hogy a krém gyorsabban kihűljön. Sütőpapírral letakarjuk, hogy a teteje ne bőrösödjön meg.

3. A tésztaszéleket recés késsel egyenesre vágjuk, a tésztalapokat három részre osztjuk. A kihűlt krémet simára keverjük, majd egyharmadát az első tésztarétegre kanalazzuk. Befedjük a második tésztaréteggel, amelyen a krém második harmadát osztjuk el. A harmadik tésztával és a maradék krémmel hasonlóképpen járunk el. Az utolsó tésztaréteget a tetejére illesztjük, finoman lenyomjuk. Kenőlapáttal eltávolítjuk a felesleges krémet a sütemény oldaláról, ahol pedig esetleg hiányzik egy kis krém, ott kipótoljuk. A levágott tésztaszéleket összemorzsoljuk, és a sütemény oldalához tapasztjuk. Az eperrel díszítve, a porcukorral meghintve tálaljuk.

A francia millefeuilles azt jelenti: ezer leveles. Ezt a finom főzött tojáskrémmel töltött leveles tésztát kisebb szeletekre vágva is kínálhatjuk.

Leveles tészta

Leveles tészta
10 dkg hideg vaj
25 dkg liszt
2-3 csepp citromlé
1 teáskanál
4 dkg olvasztott vaj

1. A lisztet a sóval a gyúródeszkára vagy munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,2 dl vízbe keverjük, és a vajjal együtt a mélyedésbe töltjük, ujjainkkal elkeverjük (1. kép). A keverőlapát oldalával kívülről befelé haladva beleforgatjuk a lisztet, míg az egész massza morzsás állagúvá válik. Kicsit átgyúrjuk, és ha szükségesnek ítéljük, még kevés vizet teszünk hozzá, hogy sima, fényes tésztát kapjunk.

2. A tésztacipó tetejét kereszt alakban mélyebben bevágjuk (2. kép). Enyhén belisztezett zsírpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át a hűtőszekrényben pihentetjük, mert így könnyebb lesz a tésztát kinyújtani. A hideg vajat szintén két réteg zsírpapír vagy frissen tartó fólia közé tesszük, és a sodrófával ellapogatva, 2 cm vastag, négyzet alakú lapot formálunk belőle. Így a vaj is könnyebben alakítható, nyújtható, anélkül hogy megolvadna.

3. A tésztát kicsomagoljuk, enyhén belisztezett gyúródeszkára vagy munkafelületre fektetjük. A közepétől kifelé haladva nyújtjuk (3. kép) úgy, hogy keresztformát kapjunk. A keresztforma közepét vastagabbra hagyjuk, mint a széleket.

4. A vajat a tészta közepére fektetjük, minden oldalról ráhajtjuk a tésztát (4. kép): teljesen becsomagoljuk.

5. A sodrófát végiggörgetjük a csomagon: így a széleket is lezárjuk (5. kép). Enyhén belisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen kb. 12 x 35 cm-es téglalappá nyújtjuk.

6. A felesleges lisztet letöröljük róla, majd a tésztát méretének harmadára hajtogatjuk úgy, hogy a két külső harmados a középsőre hajtjuk (6. kép). Ujjunkat a tésztába nyomva megjelöljük az első hajtást, és a tésztaszéleket úgy hajtjuk egymásra, hogy pontosan fedjék egymást. Frissen tartó fóliába csomagolva a hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük.

7. A tésztát a gyúródeszkára vagy munkalapra fordítjuk, hogy úgy nézzen ki, mint egy könyv, aminek a kötése bal kéz felé esik (7. kép). Sodrófával megint végigmegyünk rajta, hogy a széleket lezárjuk.

8. Az 5-6-7. lépést még háromszor megismételjük, minden alkalommal újabb jelölést hagyunk a tésztán, amivel a hajtogatások számát jelezzük (8. kép). A tésztát minden nyújtás után 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük. A kész tésztán négy ujjnyomnak kell lennie. A nyújtásokkal és hajtogatásokkal a tészta egyre simább lesz. Végül még 30 percre ismét a hűtőszekrénybe tesszük. Az előkészített tésztát azonnal felhasználhatjuk, de le is fagyaszthatjuk.

Millefeuilles
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1264 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Torták és más édességek Torták és más édességek
(Vince Kiadó, 2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos más klasszikusának könnyen követhető leírását találja könyvünkben. Akár saját magát, akár vendégeit... bővebben...
Millefeuilles
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Torták és más édességek Torták és más édességek
(Vince Kiadó, 2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos más klasszikusának könnyen követhető leírását találja könyvünkben. Akár saját magát, akár vendégeit... bővebben...
bevásárlólista