Pekándiós pite

Elkészítési idő: 100 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető olcsó
Pekándiós pite
Adag: 1 tortaforma (6-8 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A töltelékhez:
10 dkg apróra vágott pekándió
15 dkg barna cukor
15 dkg világos kukoricaszirup
3 és fél dkg olvasztott vaj
1 csipet
2 db tojás
5 csepp vaníliaaroma

Elkészítés:

1. A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. A tésztát 2,5 mm vékonyra kinyújtjuk, kibélelünk vele egy 22 cm átmérőjű, 2,5 cm mély, kiemelhető aljú gyümölcstortaformát.

2. A töltelékhez, keverőtálban, a tojásokat felverjük, hozzáadjuk a sót, a vajat, a kukoricaszirupot, a cukrot és a vaníliaaromát, alaposan kikeverjük.

3. A pekándiót egyenletesen elosztjuk a tésztán, majd ráöntjük a tölteléket. A sütőben 45-50 percig sütjük, amíg a töltelék éppen megszilárdul. Ha a töltelék túl gyorsan emelkedik, a sütő hőmérsékletét 150 °C-ra csökkentjük.

4. A pitét a sütőből kivesszük, kb. 5 percig a formában pihentetjük, majd a formából kiemelve, sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.

A pekándiót bármilyen másik héjas gyümölccsel helyettesíthetjük: használhatunk durvára vágott dióbelet, mogyorót vagy akár fenyőmagot is.
Ez a klasszikus pite, a pie az Egyesült Államok déli részének specialitása. Diós ízét a kukoricaszirupnak és a barna cukornak köszönheti. Hagyományosan egy kanál tejszínhabbal tálalják.

Édes omlós tészta

Édes omlós tészta
7 dkg vaj
20 dkg liszt
1 nagy csipet
1-2 csepp vaníliaaroma
1 db tojás

1. A lisztet a sóval és a cukorral tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, a liszthez adjuk. A vajat a liszttel elmorzsoljuk (1. kép), hogy a tészta morzsolt kenyérbélre emlékeztessen.

2. Belekeverjük a cukrot és a morzsás massza közepébe mélyedést nyomunk. A vaníliaaromával elkevert, kissé felvert tojást a közepébe öntjük (2. kép), keverőlapáttal gondosan kidolgozzuk. Akkor jó, ha a tészta összeáll. Amennyiben túl száraznak találjuk, kevés vízzel megpermetezzük.

3. A tésztát a tálból enyhén belisztezett munkafelületre borítjuk. Alaposan átgyúrjuk, míg sima, fényes tésztát kapunk (3. kép).

4. Cipót formálunk belőle, majd kissé lelapítjuk (4. kép). Felhasználás előtt frissen tartó fóliába csavarva 20 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.

Kb.55 dekányi tésztát készíthetünk belőle.

Pekándiós pite
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 5032 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Torták és más édességek Torták és más édességek
(Vince Kiadó, 2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos más klasszikusának könnyen követhető leírását találja könyvünkben. Akár saját magát, akár vendégeit... bővebben...
Pekándiós pite
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Torták és más édességek Torták és más édességek
(Vince Kiadó, 2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos más klasszikusának könnyen követhető leírását találja könyvünkben. Akár saját magát, akár vendégeit... bővebben...
tippek, fortélyok