Szőlős sült csirke

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Szőlős sült csirke
Eszközök: kés, serpenyő, sütő, tepsi, tűzhely
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db 150 dkg-os, egész csirke
10 dkg fehér, magtalan szőlő
1 csokor apróra vágott metélőhagyma
1 db tojás
1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
15 dkg búza
2 evőkanál citromlé
1 teáskanál szárított tárkony
2 teáskanál reszelt citromhéj
5 dkg olvasztott vaj
1 teáskanál
2 teáskanál édesnemes őrölt pirospaprika
ízlés szerint őrölt bors
A mártáshoz:
30 dkg fehér, magtalan szőlő
2 és fél dl tyúkhúsleves
4 dkg liszt
1 és ¼ dl tejszín
másfél dl almabor
vagy
másfél dl száraz fehérbor
ízlés szerint őrölt feketebors

Elkészítés:

l. A búzát éles késsel durvára vágjuk, leöntjük 2,5 dl forró vízzel, és 15 percig állni hagyjuk. Leszűrjük és összekeverjük a metélőhagymával, a petrezselyemmel, a citromhéjjal, a citromlével, a tárkonnyal és a félbevágott szőlőszemekkel. 1 evőkanál kivételével hozzáadjuk a vajat, sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a felvert tojást (1. kép).

2. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tölteléket a csirke hasüregébe töltjük (2. kép). A szárnyakat és a combokat húskötöző spárgával rögzítjük, majd a csirkét sóval bedörzsöljük, megkenjük a félretett vajjal, és meghintjük a paprikával. Tepsibe helyezzük, és a sütőben 75-90 percet sütjük. Lefedve 10 percig pihentetjük, csak ezután szeleteljük fel.

3. A mártáshoz a megmaradt zsiradékot liszttel megszórjuk, és állandó kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk. Felöntjük a borral és a tyúkhúslevessel, majd folytonosan kevergetve felforraljuk (3. kép). Beletesszük a félbevágott szőlőszemeket (4. kép), borssal ízesítjük, és fedő nélkül 15 percig főzzük. A tejszínt csak közvetlenül a tálalás előtt keverjük hozzá.

4. Tálaláskor feldaraboljuk a csirkét, és előmelegített tálra rendezzük. Mártással leöntve, grillezett zöldségekkel tálaljuk.

Szőlős sült csirke Szőlős sült csirke Szőlős sült csirke Szőlős sült csirke
Sült csirkénél és más húsoknál is érdemes várni 10 percet szeletelés előtt, így az értékes pecsenyelé a húsban marad.
A receptben jelzett búza bulgur - azaz tört búza, nem a gabonamag. A leírt eljárással csak bulgurral tudjuk a tölteléket elkészíteni, amit természetesen vágni nem szükséges.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Szőlős sült csirke
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1914 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia ízek Francia ízek
(Vince Kiadó, 2000)

A francia házias ízeknek nincs párjuk. Franciaország különböző területei a helyi adottságoknak megfelelően elképesztő változatossággal kínálják a gazdag, nehezebb és a kifinomult, könnyed ételek széles skáláját. A francia... bővebben...
Szőlős sült csirke
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia ízek Francia ízek
(Vince Kiadó, 2000)

A francia házias ízeknek nincs párjuk. Franciaország különböző területei a helyi adottságoknak megfelelően elképesztő változatossággal kínálják a gazdag, nehezebb és a kifinomult, könnyed ételek széles skáláját. A francia... bővebben...
most van szezonja