Szőlős sült csirke



Elkészítés:
l. A búzát éles késsel durvára vágjuk, leöntjük 2,5 dl forró vízzel, és 15 percig állni hagyjuk. Leszűrjük és összekeverjük a metélőhagymával, a petrezselyemmel, a citromhéjjal, a citromlével, a tárkonnyal és a félbevágott szőlőszemekkel. 1 evőkanál kivételével hozzáadjuk a vajat, sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a felvert tojást (1. kép).
2. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tölteléket a csirke hasüregébe töltjük (2. kép). A szárnyakat és a combokat húskötöző spárgával rögzítjük, majd a csirkét sóval bedörzsöljük, megkenjük a félretett vajjal, és meghintjük a paprikával. Tepsibe helyezzük, és a sütőben 75-90 percet sütjük. Lefedve 10 percig pihentetjük, csak ezután szeleteljük fel.
3. A mártáshoz a megmaradt zsiradékot liszttel megszórjuk, és állandó kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk. Felöntjük a borral és a tyúkhúslevessel, majd folytonosan kevergetve felforraljuk (3. kép). Beletesszük a félbevágott szőlőszemeket (4. kép), borssal ízesítjük, és fedő nélkül 15 percig főzzük. A tejszínt csak közvetlenül a tálalás előtt keverjük hozzá.
4. Tálaláskor feldaraboljuk a csirkét, és előmelegített tálra rendezzük. Mártással leöntve, grillezett zöldségekkel tálaljuk.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tyúkhúsalaplé

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.