Borjúszelet dijoni mustáros mártásban

Elkészítési idő: 35 perc Munkaidő: 15 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Borjúszelet dijoni mustáros mártásban
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 evőkanál dijoni mustár
6 szelet 1 cm vastag borjúhús
másfél dl tyúkhúsleves
másfél dl tejszín
3 dkg vaj
1 szelet apróra vágott szalonna
2 és fél dl fehérbor
2 evőkanál liszt
1 nagyobb fej apróra vágott vöröshagyma
1 csipet szárított kakukkfű
vagy
1 teáskanál apróra vágott, friss kakukkfű
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A húsról leszedünk minden felesleges zsiradékot, sóval, borssal bedörzsöljük, és lisztbe forgatjuk. Megforrósított vajon aranysárgára pirítjuk a felaprított szalonnát és a hagymát (1. kép). Kivesszük, beletesszük a húst, és a visszamaradt zsiradékon mindkét oldalon megpirítjuk (2. kép). Kivesszük, félretesszük.

2. A maradék borsos lisztet a serpenyőbe szórjuk, megpirítjuk, felöntjük a borral és a tyúkhúslevessel, és addig forraljuk, amíg besűrűsödik. Beletesszük a szalonnát és a hagymát, sóval, kakukkfűvel, mustárral ízesítjük, és felöntjük a tejszínnel (3. kép). Az átsütött hússzeleteket a mártásba tesszük, és kis lángon puhára pároljuk (4. kép).

3. Az évszaknak megfelelő friss zöldséggel tálaljuk, petrezselyemmel díszítjük.

Borjúszelet dijoni mustáros mártásban Borjúszelet dijoni mustáros mártásban Borjúszelet dijoni mustáros mártásban Borjúszelet dijoni mustáros mártásban
A dijoni mustár enyhe aromájú kész mustárfajta, melyet a francia Dijon városában készítenek. A legtöbb szupermarketben kapható. Fontos, hogy ehhez a recepthez kifejezetten dijoni mustárt használjunk, éppen nem túl csípős íze miatt. A borjúhús ugyanis annyira finom húsféle, hogy erőteljesebb mustárral teljesen elvennénk az ízét.
Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Borjúszelet dijoni mustáros mártásban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3920 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia ízek Francia ízek
(Vince Kiadó, 2000)

A francia házias ízeknek nincs párjuk. Franciaország különböző területei a helyi adottságoknak megfelelően elképesztő változatossággal kínálják a gazdag, nehezebb és a kifinomult, könnyed ételek széles skáláját. A francia... bővebben...
Borjúszelet dijoni mustáros mártásban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia ízek Francia ízek
(Vince Kiadó, 2000)

A francia házias ízeknek nincs párjuk. Franciaország különböző területei a helyi adottságoknak megfelelően elképesztő változatossággal kínálják a gazdag, nehezebb és a kifinomult, könnyed ételek széles skáláját. A francia... bővebben...
most van szezonja