Halfilék vajmártásban



Elkészítés:
1. A besózott, fehér húsú halfilét meghempergetjük a borssal ízesített lisztben, a felesleget lerázzuk.
2. Nagy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, amikor aranybarna színű, beletesszük a halfilét. Közepes tűzön mindkét oldalon 1 percig sütjük (1. kép), majd kivesszük, és nedvszívó papíron lecsepegtetjük.
3. A serpenyőben visszamaradt vajat meghintjük a maradék liszttel és megpirítjuk (2. kép). Felöntjük a halalaplével, a citromlével, és addig főzzük, amíg gyöngyözni nem kezd. Közben a tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel, és a mártásba keverjük (3. kép). Összemelegítjük, majd a halszeleteket visszahelyezzük a lábosba, és a mártásban 5-10 perc alatt puhára pároljuk. A főzési idő mindig a halszelet vastagságától függ. Előmelegített tálon, apróra vágott petrezselyemmel, citrom- és zöldcitromszeletekkel tálaljuk (4. kép).
Külön edénykében is kínálhatunk hozzá egy kis mártást.
4. A halalaplé készítése: a halaprólékot a citromszeletekkel, babérlevéllel sóval, borssal és a petrezselyemszárral együtt a fehérboros vízben 20 percig főzzük, majd leszűrjük. Újra mérjük meg a lé mennyiségét. Ha kevesebb, adjunk hozzá annyi vizet, hogy 2,5 dl legyen.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |