Halfilék vajmártásban

Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Halfilék vajmártásban
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db 15 dkg-os tengeri halfilé
6 dkg vaj
dl tejszín
4 evőkanál citromlé
4 dkg liszt
2 db tojás
2 és fél dl halalaplé
½ csokor apróra vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint
A halapléhez:
2 szelet citrom
20 dkg halaprólék
másfél dl fehérbor
3 és fél dl víz
6 szem fekete bors
igény szerint petrezselyemzöld
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A besózott, fehér húsú halfilét meghempergetjük a borssal ízesített lisztben, a felesleget lerázzuk.

2. Nagy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, amikor aranybarna színű, beletesszük a halfilét. Közepes tűzön mindkét oldalon 1 percig sütjük (1. kép), majd kivesszük, és nedvszívó papíron lecsepegtetjük.

3. A serpenyőben visszamaradt vajat meghintjük a maradék liszttel és megpirítjuk (2. kép). Felöntjük a halalaplével, a citromlével, és addig főzzük, amíg gyöngyözni nem kezd. Közben a tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel, és a mártásba keverjük (3. kép). Összemelegítjük, majd a halszeleteket visszahelyezzük a lábosba, és a mártásban 5-10 perc alatt puhára pároljuk. A főzési idő mindig a halszelet vastagságától függ. Előmelegített tálon, apróra vágott petrezselyemmel, citrom- és zöldcitromszeletekkel tálaljuk (4. kép).

Külön edénykében is kínálhatunk hozzá egy kis mártást.

4. A halalaplé készítése: a halaprólékot a citromszeletekkel, babérlevéllel sóval, borssal és a petrezselyemszárral együtt a fehérboros vízben 20 percig főzzük, majd leszűrjük. Újra mérjük meg a lé mennyiségét. Ha kevesebb, adjunk hozzá annyi vizet, hogy 2,5 dl legyen.

Halfilék vajmártásban Halfilék vajmártásban Halfilék vajmártásban Halfilék vajmártásban
A halfilék hirtelen sütése előtt mindig pirítsuk aranyszínűre a vajat, a halnak ugyanis ettől lesz jellegzetes dióíze.
A halaprólék a halról filézés közben levágott részekből áll, és minden halárusnál kapható.
A hallevest csak 20 percig szabad főzni, mivel a marha- vagy tyúkhúslevessel ellentétben a halból hamar kinyerhető az íz, ezért nem kell hosszasan főzni. A halleves készítése előtt győződjünk meg arról, hogy a halaprólék fehér húsú, nem olajos halakból van-e.
Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Halfilék vajmártásban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1504 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia ízek Francia ízek
(Vince Kiadó, 2000)

A francia házias ízeknek nincs párjuk. Franciaország különböző területei a helyi adottságoknak megfelelően elképesztő változatossággal kínálják a gazdag, nehezebb és a kifinomult, könnyed ételek széles skáláját. A francia... bővebben...
Halfilék vajmártásban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia ízek Francia ízek
(Vince Kiadó, 2000)

A francia házias ízeknek nincs párjuk. Franciaország különböző területei a helyi adottságoknak megfelelően elképesztő változatossággal kínálják a gazdag, nehezebb és a kifinomult, könnyed ételek széles skáláját. A francia... bővebben...
pinterest