Sült keszeg paradicsomos mártással

Elkészítési idő: 65 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Sült keszeg paradicsomos mártással
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej szeletelt vöröshagyma
1 ág friss kakukkfű
1 evőkanál olívaolaj
¼ teáskanál
A mártáshoz:
2 evőkanál olívaolaj
4 evőkanál citromlé
másfél dl fehérbor
1 ág friss kakukkfű
1 teáskanál kristálycukor
1 kisebb fej apróra vágott vöröshagyma
1 gerezd zúzott fokhagyma
3 db ajóka
ízlés szerint

Elkészítés:

1. 200 °C-ra előmelegítjük a sütőt. A hal laza pikkelyeit eltávolítjuk, a farkát V alakban bemetsszük, az uszonyokat levágjuk. A hasát felvágjuk, a belsőségeket eltávolítjuk. A kitörölt, besózott hasüregbe citromszeleteket, fokhagymagerezdet és kakukkfüvet töltünk (1. kép). A hal mindkét oldalát átlós irányban bevágjuk ott, ahol a hús a legvastagabb (2. kép), majd az oldalakat bedörzsöljük az olívaolajjal, és a halat a tepsibe tesszük.

2. A mártáshoz felforrósítjuk az olajat, és megpirítjuk a hagymát meg a zúzott fokhagymát. Belekeverjük az áttört ajókát, a fehérbort, a hámozott, felaprított paradicsomot, a paradicsomkonzerv levét (3. kép). Sóval, cukorral, citromlével és friss kakukkfűvel ízesítjük. Fedő nélkül addig főzzük, amíg a mártás kissé besűrűsödött.

3. A mártást az előkészített halra öntjük (4. kép), és a sütőbe téve 20 percig sütjük. Akkor jó, ha villával megszurkálva a hal húsa szétomlik. Előmelegített tálalótálra téve, kakukkfűvel és citromszeletekkel díszítve tálaljuk.

Sült keszeg paradicsomos mártással Sült keszeg paradicsomos mártással Sült keszeg paradicsomos mártással Sült keszeg paradicsomos mártással
Ezt az ételt forrón és hidegen is fogyaszthatjuk. Sokan ódzkodnak attól, hogy hidegen tálalják a halat, pedig íze így is kiváló. Fontos persze, hogy a hűtőszekrényből kivéve sose tegyük azonnal az asztalra, várjuk meg, amíg szobahőmérsékletű lesz. A fenti recept szerint elkészített halat lefedjük, és félretesszük, amíg kihűl.
Egy kilogrammos tengeri aranykeszeget válasszunk. Az édesvízi keszeg szálkás apróhal, mely nem alkalmas ennek az ételnek az elkészítéséhez.
Friss és semleges, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.
Sült keszeg paradicsomos mártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1415 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia ízek Francia ízek
(Vince Kiadó, 2000)

A francia házias ízeknek nincs párjuk. Franciaország különböző területei a helyi adottságoknak megfelelően elképesztő változatossággal kínálják a gazdag, nehezebb és a kifinomult, könnyed ételek széles skáláját. A francia... bővebben...
Sült keszeg paradicsomos mártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia ízek Francia ízek
(Vince Kiadó, 2000)

A francia házias ízeknek nincs párjuk. Franciaország különböző területei a helyi adottságoknak megfelelően elképesztő változatossággal kínálják a gazdag, nehezebb és a kifinomult, könnyed ételek széles skáláját. A francia... bővebben...
pinterest