Sült keszeg paradicsomos mártással



Elkészítés:
1. 200 °C-ra előmelegítjük a sütőt. A hal laza pikkelyeit eltávolítjuk, a farkát V alakban bemetsszük, az uszonyokat levágjuk. A hasát felvágjuk, a belsőségeket eltávolítjuk. A kitörölt, besózott hasüregbe citromszeleteket, fokhagymagerezdet és kakukkfüvet töltünk (1. kép). A hal mindkét oldalát átlós irányban bevágjuk ott, ahol a hús a legvastagabb (2. kép), majd az oldalakat bedörzsöljük az olívaolajjal, és a halat a tepsibe tesszük.
2. A mártáshoz felforrósítjuk az olajat, és megpirítjuk a hagymát meg a zúzott fokhagymát. Belekeverjük az áttört ajókát, a fehérbort, a hámozott, felaprított paradicsomot, a paradicsomkonzerv levét (3. kép). Sóval, cukorral, citromlével és friss kakukkfűvel ízesítjük. Fedő nélkül addig főzzük, amíg a mártás kissé besűrűsödött.
3. A mártást az előkészített halra öntjük (4. kép), és a sütőbe téve 20 percig sütjük. Akkor jó, ha villával megszurkálva a hal húsa szétomlik. Előmelegített tálalótálra téve, kakukkfűvel és citromszeletekkel díszítve tálaljuk.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |