Minifánk sonkával, póréhagymával és fügével

Adag: 10 főre (40 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg sonka
1 nagyobb póréhagyma
6 nagyobb aszalt füge
2 teáskanál vörösborecet
1 teáskanál dijoni mustár
1 teáskanál kristálycukor
2 és fél dl vörös portói bor
2 evőkanál apróra vágott, friss metélőhagyma
3 teáskanál sütőpor
1 csésze tej
10 dkg hideg vaj
25 dkg finomliszt
¾ teáskanál
1 evőkanál olívaolaj
10 dkg márványsajt
vagy
10 dkg stilton sajt

Elkészítés:

1. A lisztet, sütőport, és a sót egy nagy tálba öntjük. Beletördeljük a vajat és a sajtot, és kézzel beleforgatjuk, amíg durva zsemlemorzsaszerű keveréket kapunk. Hozzáadjuk a metélőhagymát. Beleöntjük a tejet, és villával összedolgozzuk, amíg nagy darabokba összeáll.

2. Lisztes felületre borítjuk, és egy 15 x 25 centiméteres háromszög formára nyújtjuk. A háromszög hosszú oldalával felénk a két végét behajtjuk, hogy középen összeérjenek, majd széltében ismét félbehajtjuk. Ismét 15 x 25 cm-es háromszögre nyújtjuk, nagyjából 1 centi vékonyra. 3 centiméteres formával köröket szaggatunk. Tepsire tesszük, 2 és fél centiméterre egymástól, és a hűtőbe helyezzük 20 percre. A sütőt 220 fokra előmelegítjük, és 10-12 percig sütjük, amíg kissé megbarnul.

3. Egy kis serpenyőben felmelegítjük a portóit, beletesszük a cukrot és a fügét. Felforraljuk, majd kis lángon 15 percig főzzük. Kivesszük belőle a fügét, s ha kihűlt, feldaraboljuk. A bort tovább forraljuk, amíg szirupos lesz. Visszatesszük a fügét, elkeverjük, levesszük a tűzről.

4. A póréhagymáról levágjuk a durva rétegeket, megmossuk; levágjuk a sötétzöld részét, majd hosszában kettévágjuk, majdnem a végéig, majd negyedekre vágjuk. Megmossuk, lecsepegtetjük, és puhára gőzöljük. Durvára vágjuk, összekeverjük a mustárral, ecettel és olajjal. Sózzuk, borsozzuk.

5. A fánkokat kettévágjuk. Az alsó felére teszünk egy kis darab összehajtogatott sonkát, erre egy teáskanálnyit a póréhagymás és a fügés keverékből, majd befedjük a levágott tetejével.

A fenti mennyiségekből kb. 40 darabot készíthetünk.

Minifánk sonkával, póréhagymával és fügével
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1605 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vendégváró falatok Nélkülözhetetlen vendégváró falatok
(Vince Kiadó, 2004)

A vendégváró falatok a szakácsművészet modern, rugalmas és látványos elemei. Gusztusos "apróságok" elegáns tálalásban - a hangsúly mégis mindenkor az egyszerűségen és az ízléses tálaláson van. Sem kés, sem villa nem... bővebben...
Minifánk sonkával, póréhagymával és fügével
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vendégváró falatok Nélkülözhetetlen vendégváró falatok
(Vince Kiadó, 2004)

A vendégváró falatok a szakácsművészet modern, rugalmas és látványos elemei. Gusztusos "apróságok" elegáns tálalásban - a hangsúly mégis mindenkor az egyszerűségen és az ízléses tálaláson van. Sem kés, sem villa nem... bővebben...
pinterest