Gunkan maki citromos-borsos rákkal

Sushihajó citromos-borsos rákkal

Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Gunkan maki citromos-borsos rákkal
Eszközök: kés, lábas, reszelő, tűzhely
Adag: 2-4 főre (8 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db pirított nori-lap
adag frissen elkészített sushirizs
1 kisebb főtt, konyhakész rák
1 db citrom leve
ízlés szerint fekete bors
2 evőkanál japán majonéz
1 teáskanál reszelt citromhéj
ízlés szerint
A díszítéshez:
2 db citrom

Elkészítés:

1. A rákhúst kiszedjük a páncéljából, összekeverjük a reszelt citromhéjjal és a majonézzel. Sóval, valamint sok fekete borssal ízesítjük.

2. A rizst 8 egyenlő részre osztjuk. Bevizezzük a kezünket, hogy ne tapadjon rá a rizs, majd az adagokból ovális gombócokat formázunk. A gombócok köré óvatosan egy-egy pirított, hosszában csíkra vágott algalapot tekerünk, a felesleget ollóval levágjuk. A csík végét ecetes vízzel megnedvesítjük, és a két végét összetapasztjuk.

3. A sushihajó tetejére tesszük a rákkeverék egynyolcadát, majd pár csepp citromlét facsarunk rá. A maradék hozzávalókból elkészítjük a többi hajót is. Citromgerezdekkel tálaljuk.

Tökéletes sushirizs

Tökéletes sushirizs
30 dkg sushirizs
2 evőkanál rizsecet
1 darabka kombu
0.25 teáskanál
1 evőkanál kristálycukor
3.5 dl víz

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.

2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.

3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.

4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.

Gunkan maki citromos-borsos rákkal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1469 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
Gunkan maki citromos-borsos rákkal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
szólj hozzá, értékelj