Gunkan maki füstölt pisztránggal
Sushihajó füstölt pisztránggal



Elkészítés:
1. A rizst 8 egyenlő részre osztjuk. Bevizezzük a kezünket, hogy ne tapadjon rá a rizs, majd az adagokból ovális gombócokat formázunk. A gombócok köré óvatosan egy-egy hosszában elvágott algacsíkot tekerünk, a felesleget ollóval levágjuk. A csík végét ecetes vízzel megnedvesítjük, és a két végét összetapasztjuk.
2. Összekeverjük a majonézt a citromhéjjal és a citromlével. Mindegyik hajó tetejére teszünk 1 teáskanálnyit a keverékből. Megszórjuk újhagymával, majd rátesszük a füstölt pisztrángcsíkok nyolcadát, és a falatnyi darabokra szedett füstölt lazac nyolcadát. Ponzumártással tálaljuk.
Tökéletes sushirizs

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.
2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.
3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.
4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.
Ponzumártás

Az összes hozzávalót egy kis lábosba tesszük, és felforraljuk.
Levesszük a lángról, és hagyjuk kihűlni.
Mártogatónak tálaljuk.