Spenótos-makrélás temaki

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Spenótos-makrélás temaki
Adag: 6 darab
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 maréknyi bébispenót
¼ adag frissen elkészített sushirizs
12 dkg sashimi-minőségű makréla
vagy
12 dkg sashimi-minőségű sügér
2 evőkanál fehér, pirított szezámmag
¼ db kimagozott, csíkokra vágott kígyóuborka
2 evőkanál umeboshi szilva
6 lap pirított nori-lap
A tálaláshoz:
igény szerint wasabikrém
igény szerint savanyított gyömbér
igény szerint japán szójaszósz

Elkészítés:

1. A hal széleit egyenesre vágjuk, majd nagyon éles, benedvesített késsel kb. 8 mm széles csíkokra vágjuk a rostokra merőlegesen. A kést minden vágás előtt megtöröljük egy nedves konyharuhával.

2. Egy algalapot sima oldalával lefelé magunk elé fektetünk, és egy púpozott evőkanálnyi rizst terítünk a bal felére. Néhány spenótlevelet a rizsre helyezünk, arra a hal egyhatodát, majd az apróra vágott umeboshi és az uborkacsíkok egyhatodát.

3. Az algalap bal alsó sarkát áthajtjuk a rizsen és a tölteléken úgy, hogy a hajtott szélmerőleges legyen az alsó szélre. Továbbhajtjuk, hogy egy csúcsos végű tölcsért kapjunk. Egy csepp ecetes vízzel megkenjük a ráhajtást, hogy összezárjuk.

4. A töltelék kilátszó részét megszórjuk 1 teáskanál szezámmaggal. A maradék hozzávalókból elkészítjük a többi tölcsért is, összesen hatot. Szójaszósszal, savanyított gyömbérrel és wasabikrémmel tálaljuk.

Makrélák közül a japán sárgafarkú fattyúmakrélát használják ehhez a recepthez.

Tökéletes sushirizs

Tökéletes sushirizs
30 dkg sushirizs
2 evőkanál rizsecet
1 darabka kombu
0.25 teáskanál
1 evőkanál kristálycukor
3.5 dl víz

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.

2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.

3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.

4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.

Házilag savanyított gyömbér

Házilag savanyított gyömbér
1.25 dl rizsecet
10 dkg friss, vékonyra szeletelt gyömbérgyökér
4 evőkanál víz
1 teáskanál

1. A gyömbért meghámozzuk. A rostokra merőlegesen hosszú vékony lapokra vágjuk. Megsózzuk, letakarjuk, és 30 percig állni hagyjuk.

2. A sós gyömbért forrásban lévő vízbe téve 30 másodpercig blansírozzuk. Alaposan lecsepegtetjük.

3. A rizsecetet, a cukrot és a vizet kis tálkába tesszük. Kevergetjük, míg a cukor feloldódik.

4. A gyömbérszeleteket tálba tesszük, ráöntjük az ecetes keveréket, beleforgatjuk. Letakarjuk, és a hűtőszekrényben legalább 24 órán át marináljuk (színe kicsit rózsaszínessé fog válni). A savanyított gyömbér hetekig eláll, ha jól záródó edényben a hűtőben tartjuk.

Spenótos-makrélás temaki
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 633 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
Spenótos-makrélás temaki
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
vegetáriánus ételek