Halas temaki remuládmártással
Halas sushicsomag remuládmártással



Elkészítés:
1. Vízzel kikeverjük a tempuratésztát a csomagoláson olvasható utasítás szerint. A tészta csomós legyen, tele levegőbuborékokkal. Az olajat olajsütőben vagy mély serpenyőben 180-190 fokosra melegítjük, vagy amíg egy kenyérkocka fél perc alatt meg nem pirul benne.
2. Az 5 mm-es széles és 5 cm hosszú csíkokra vágott halat belemártjuk a tésztába, és hármasával az olajsütőbe tesszük. Adagonként 2-3 percig sütjük, míg a tészta aranybarna lesz, és a hal átsül. Papírtörlőn lecsepegtetjük, hűlni hagyjuk.
3. Egy algalapot sima oldalával lefelé magunk elé fektetünk, és egy púpozott evőkanálnyi rizst terítünk a bal felére. A rizst megkenjük fél evőkanálnyi tartármártással, majd 2 tésztában sült halcsíkot teszünk rá. Megszórjuk a csíkokra vágott újhagyma egyhatodával.
4. Az algalap bal alsó sarkát áthajtjuk a rizsen és a tölteléken, úgy, hogy a hajtott szél merőleges legyen az alsó szélre. Továbbhajtjuk, hogy egy csúcsos végű tölcsért kapjunk. Egy csepp ecetes vízzel megkenjük a ráhajtást, hogy összezárjuk.
5. A maradék hozzávalókból elkészítjük a többi tölcsért is, összesen hatot. Remuládmártással kínáljuk.
Tökéletes sushirizs

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.
2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.
3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.
4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.
Remuládmártás

1. Kis tálkába fektetjük a szardellafiléket, meglocsoljuk a tejjel, majd 15 percig ázni hagyjuk benne. A halakat lecsepegtetjük, apróra vagdaljuk. A tejet kiöntjük.
2. A házi készítésű majonézt vagy a jó minőségű kész majonézt egy másik tálban jól összekeverjük a szardellával és a mustárral. Hozzákeverjük a lecsöpögtetett finomra vágott kapribogyót meg az uborkát is.
3. Fóliával letakarjuk, és 10 percre, illetve a tálalásig a hűtőbe tesszük. A remuládmártást grillezett halakhoz, reszelt zellerhez vagy hideg húsok mellé kínáljuk.