Főtt garnéla sushi



Elkészítés:
1. A garnélák alsó oldalán hosszában átszúrunk egy-egy vékony fanyársat, hogy főzés közben ne kunkorodjanak össze. Egy nagy lábosba jó 2 centiméternyi vizet teszünk, hozzáadjuk a szakét meg a sót, és felforraljuk. Beletesszük a garnélát a nyárssal együtt, és 2 percig főzzük, míg rózsaszínűvé válik. Lecsepegtetjük, hűlni hagyjuk.
2. A garnéla páncélját lefejtjük, a hátát hosszában sekélyen bemetsszük, és eltávolítjuk a szürkésfekete bélcsatornát. Kimélyítjük a vágást, és a garnélát pillangóformájúra szétnyitjuk. A többit is megtisztítjuk, majd rizsecettel meglocsoljuk és a hűtőbe tesszük.
3. Benedvesítjük a nigiriformát. Belenyomkodjuk a rizst, a sarkaiba is. Lenyomtatjuk a tetővel, majd levesszük, és a kockákat vágódeszkára borítjuk. Megismételjük, összesen 10 kockát kapunk. A rizst kézzel is megformázhatjuk.
4. A rizskockák tetejére egy-egy pötty wasabit teszünk, majd ráfektetjük a szétnyitott garnélát. Szójaszósszal, savanyított gyömbérrel tálaljuk.
Tökéletes sushirizs

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.
2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.
3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.
4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.