Főtt garnéla sushi

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Főtt garnéla sushi
Adag: 4-6 főre (10 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 nagyobb nyers garnélarák
½ adag frissen elkészített sushirizs
1 evőkanál szaké
1 evőkanál rizsecet
½ teáskanál
ízlés szerint savanyított gyömbér
ízlés szerint japán szójaszósz
ízlés szerint wasabikrém

Elkészítés:

1. A garnélák alsó oldalán hosszában átszúrunk egy-egy vékony fanyársat, hogy főzés közben ne kunkorodjanak össze. Egy nagy lábosba jó 2 centiméternyi vizet teszünk, hozzáadjuk a szakét meg a sót, és felforraljuk. Beletesszük a garnélát a nyárssal együtt, és 2 percig főzzük, míg rózsaszínűvé válik. Lecsepegtetjük, hűlni hagyjuk.

2. A garnéla páncélját lefejtjük, a hátát hosszában sekélyen bemetsszük, és eltávolítjuk a szürkésfekete bélcsatornát. Kimélyítjük a vágást, és a garnélát pillangóformájúra szétnyitjuk. A többit is megtisztítjuk, majd rizsecettel meglocsoljuk és a hűtőbe tesszük.

3. Benedvesítjük a nigiriformát. Belenyomkodjuk a rizst, a sarkaiba is. Lenyomtatjuk a tetővel, majd levesszük, és a kockákat vágódeszkára borítjuk. Megismételjük, összesen 10 kockát kapunk. A rizst kézzel is megformázhatjuk.

4. A rizskockák tetejére egy-egy pötty wasabit teszünk, majd ráfektetjük a szétnyitott garnélát. Szójaszósszal, savanyított gyömbérrel tálaljuk.

Tökéletes sushirizs

Tökéletes sushirizs
30 dkg sushirizs
2 evőkanál rizsecet
1 darabka kombu
0.25 teáskanál
1 evőkanál kristálycukor
3.5 dl víz

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.

2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.

3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.

4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.

Főtt garnéla sushi
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3489 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
Főtt garnéla sushi
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
szótár