Laposhal sushi grillezett paprikával



Elkészítés:
1. A negyedekre vágott paprikát héjával felfelé addig sütjük, míg a héja fekete nem lesz. Nejlon-zacskóban vagy műanyag dobozban hagyjuk kihűlni, majd a héját lehúzzuk, a húsát széles csíkokra vágjuk. Az algalapot 10 csíkra vágjuk.
2. A halat vágódeszkára tesszük. Egy nagyon éles késsel ferdén 5 mm vastag, 7-8 cm hosszú és 3 cm széles szeletekre vágjuk (a rizskockáknál kicsit nagyobbak legyenek). Hűtőbe tesszük.
3. Benedvesítjük a nigiriformát. Belenyomkodjuk a rizst - a sarkaiba is. Lenyomtatjuk a tetővel, majd levesszük, és a kockákat vágódeszkára borítjuk. Megismételjük, összesen 10 kockát kapunk. A rizst kézzel is megformázhatjuk.
4. A rizskockák tetejére egy-egy paprikacsíkot fektetünk. Hosszában rátesszük a laposhalat a tetejére. Hüvelyk- és mutatóujjunkkal rányomkodjuk a rizskocka két végére.
5. Egy-egy algacsíkkal szorosan körbegöngyöljük a sushikat, végeiket a rizskockák alá igazítva. Chilikarikákkal díszítjük, és tálaljuk.
Tökéletes sushirizs

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.
2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.
3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.
4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.