Laposhal sushi grillezett paprikával

Elkészítési idő: 65 perc Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Laposhal sushi grillezett paprikával
Eszközök: grillező, kés, sushiprés
Adag: 4-5 főre (10 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
½ adag frissen elkészített sushirizs
18 dkg sashimi-minőségű óriási laposhal
2 db kimagozott, negyedekre vágott narancssárga kaliforniai paprika
vagy
2 db kimagozott, negyedekre vágott sárga húsú kaliforniai paprika
1 lap pirított nori-lap
1 db karikára vágott piros chilipaprika

Elkészítés:

1. A negyedekre vágott paprikát héjával felfelé addig sütjük, míg a héja fekete nem lesz. Nejlon-zacskóban vagy műanyag dobozban hagyjuk kihűlni, majd a héját lehúzzuk, a húsát széles csíkokra vágjuk. Az algalapot 10 csíkra vágjuk.

2. A halat vágódeszkára tesszük. Egy nagyon éles késsel ferdén 5 mm vastag, 7-8 cm hosszú és 3 cm széles szeletekre vágjuk (a rizskockáknál kicsit nagyobbak legyenek). Hűtőbe tesszük.

3. Benedvesítjük a nigiriformát. Belenyomkodjuk a rizst - a sarkaiba is. Lenyomtatjuk a tetővel, majd levesszük, és a kockákat vágódeszkára borítjuk. Megismételjük, összesen 10 kockát kapunk. A rizst kézzel is megformázhatjuk.

4. A rizskockák tetejére egy-egy paprikacsíkot fektetünk. Hosszában rátesszük a laposhalat a tetejére. Hüvelyk- és mutatóujjunkkal rányomkodjuk a rizskocka két végére.

5. Egy-egy algacsíkkal szorosan körbegöngyöljük a sushikat, végeiket a rizskockák alá igazítva. Chilikarikákkal díszítjük, és tálaljuk.

Tökéletes sushirizs

Tökéletes sushirizs
30 dkg sushirizs
2 evőkanál rizsecet
1 darabka kombu
0.25 teáskanál
1 evőkanál kristálycukor
3.5 dl víz

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.

2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.

3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.

4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.

Laposhal sushi grillezett paprikával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1470 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
Laposhal sushi grillezett paprikával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
google+