Füstölt lazac és uborka oshi sushi

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Füstölt lazac és uborka oshi sushi
Eszközök: kés, konyharuha, sushiprés
Adag: 4 főre (13.333333333333 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
26 ⅔ dkg csíkokra vágott füstölt lazac
db hámozott, csíkokra vágott kígyóuborka
1 és ⅓ adag frissen elkészített sushirizs
2 ⅔ evőkanál japán majonéz
A díszítéshez:
néhány mentalevél
A tálaláshoz:
2 ⅔ db citrom
ízlés szerint szójaszósz
ízlés szerint wasabikrém
ízlés szerint savanyított gyömbér

Elkészítés:

1. A sushiprést benedvesítjük, hogy ne ragadjon hozzá a rizs. A füstölt lazac és az uborka felét átlós csíkokban elrendezzük az alján. Megkenjük 1 evőkanál majonézzel, majd rátesszük a rizs felét. Erősen lenyomjuk a tetővel.

2. A sushiprés oldalait leemeljük, miközben a tetejét hüvelykujjunkkal lefogjuk. A sushit vágódeszkára borítjuk, hogy a lazac és az uborka kerüljön felülre, majd benedvesített, nagyon éles késsel 5 szeletre vágjuk. A kést minden vágás előtt egy nedves konyharuhával áttöröljük. A maradék hozzávalókat felhasználva összesen 10 darabot készítünk.

3. Tálra rendezzük, citromgerezdekkel és mentával díszítjük. Szójaszósszal, savanyított gyömbérrel és wasabival tálaljuk.

Tökéletes sushirizs

Tökéletes sushirizs
30 dkg sushirizs
2 evőkanál rizsecet
1 darabka kombu
0.25 teáskanál
1 evőkanál kristálycukor
3.5 dl víz

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.

2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.

3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.

4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.

Füstölt lazac és uborka oshi sushi
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1416 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
Füstölt lazac és uborka oshi sushi
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
cikkek