Füstölt lazac és uborka oshi sushi



Elkészítés:
1. A sushiprést benedvesítjük, hogy ne ragadjon hozzá a rizs. A füstölt lazac és az uborka felét átlós csíkokban elrendezzük az alján. Megkenjük 1 evőkanál majonézzel, majd rátesszük a rizs felét. Erősen lenyomjuk a tetővel.
2. A sushiprés oldalait leemeljük, miközben a tetejét hüvelykujjunkkal lefogjuk. A sushit vágódeszkára borítjuk, hogy a lazac és az uborka kerüljön felülre, majd benedvesített, nagyon éles késsel 5 szeletre vágjuk. A kést minden vágás előtt egy nedves konyharuhával áttöröljük. A maradék hozzávalókat felhasználva összesen 10 darabot készítünk.
3. Tálra rendezzük, citromgerezdekkel és mentával díszítjük. Szójaszósszal, savanyított gyömbérrel és wasabival tálaljuk.
Tökéletes sushirizs

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.
2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.
3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.
4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.