Marinált makréla sushi

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Marinált makréla sushi
Adag: 6 főre (15 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 db 15 dkg-os, filézett makréla
¾ adag frissen elkészített sushirizs
2 és fél dl rizsecet
3 evőkanál tengeri só
ízlés szerint wasabikrém
A tálaláshoz:
ízlés szerint savanyított gyömbér
ízlés szerint japán szójaszósz

Elkészítés:

1. A makrélafiléket tálba fektetjük. Beszórjuk a sóval, majd finoman beledörzsöljük a húsba és a bőrbe. 120 percre hűtőbe tesszük.

2. Folyó vízben leöblítjük a sót a makréláról, majd papírtörlővel szárazra itatjuk. A makrélaszeleteket egy lapos tálba egymás mellé fektetjük, és ráöntjük a rizsecetet. 60 percen át pácoljuk a hűtőben.

3. A halszeleteket szárazra itatjuk. A papírszerű külső bőrréteget megemeljük és lehúzzuk, úgy, hogy az alatta lévő ezüstös bőr sértetlen maradjon. A halat megfordítjuk, hogy a bőre legyen lefelé. Csipesszel eltávolítjuk a szálkákat. A hús tetejét nagyon éles késsel egyenesre vágjuk, hogy a filé mindenütt egyenletesen vastag legyen.

4. A sushiprést benedvesítjük, hogy ne ragadjon hozzá a rizs. A halszelet felét bőrrel lefelé a formába tesszük, méretre vágjuk, hogy sehol ne maradjon rés. Teszünk rá egy kevés wasabit, majd rásimítjuk a rizs felét. Lepréseljük a tetővel.

5. A sushiprés oldalait leemeljük, miközben a tetejét hüvelykujjunkkal lefogjuk. A sushit egy vágódeszkára borítjuk, hogy a hal kerüljön felülre, és benedvesített, nagyon éles késsel 5 szeletre vágjuk. A maradék hozzávalókat is felhasználjuk, összesen 10 szeletet készítünk. Szójaszósszal, savanyított gyömbérrel tálaljuk.

Tökéletes sushirizs

Tökéletes sushirizs
30 dkg sushirizs
2 evőkanál rizsecet
1 darabka kombu
0.25 teáskanál
1 evőkanál kristálycukor
3.5 dl víz

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.

2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.

3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.

4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.

Marinált makréla sushi
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1547 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
Marinált makréla sushi
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
recepttár