Tonhal-uborka oshi sushi

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Tonhal-uborka oshi sushi
Adag: 4 főre (10 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 adag frissen elkészített sushirizs
1 db kimagozott kígyóuborka
17 dkg sashimi-minőségű tonhal
ízlés szerint wasabikrém
A tálaláshoz:
ízlés szerint savanyított gyömbér
ízlés szerint japán szójaszósz

Elkészítés:

1. Az egyenesre vágott szélű tonhalat benedvesített, nagyon éles késsel, a rostokra merőlegesen 5 mm vastag szeletekre vágjuk. Felhasználásig hűtőbe tesszük.

2. A kimagozott fél uborkából zöldségreszelővel vagy zöldséghámozóval hosszú szalagokat vágunk, majd a szalagokat a sushiprés hosszúságával megegyező méretre vágjuk.

3. Benedvesítjük a sushiprést. Az alját teljesen befedjük a tonhalszeletekkel. Kevés wasabikrémet teszünk a szeletekre, majd a rizs negyedét ráterítjük. A tetővel lepréseljük.

4. A rizst befedjük egy réteg uborkával, majd rátesszük a rizs újabb negyedét. Újra lepréseljük.

5. A sushiprés oldalait leemeljük, miközben a tetejét hüvelykujjunkkal lefogjuk. A sushit egy vágódeszkára borítjuk, hogy a hal kerüljön felülre, és benedvesített, nagyon éles késsel 5 szeletre vágjuk. A maradék hozzávalókat is felhasználva összesen 10 szeletet készítünk. Szójaszósszal, savanyított gyömbérrel tálaljuk.

Tökéletes sushirizs

Tökéletes sushirizs
30 dkg sushirizs
2 evőkanál rizsecet
1 darabka kombu
0.25 teáskanál
1 evőkanál kristálycukor
3.5 dl víz

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.

2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.

3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.

4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.

Házilag savanyított gyömbér

Házilag savanyított gyömbér
1.25 dl rizsecet
10 dkg friss, vékonyra szeletelt gyömbérgyökér
4 evőkanál víz
1 teáskanál

1. A gyömbért meghámozzuk. A rostokra merőlegesen hosszú vékony lapokra vágjuk. Megsózzuk, letakarjuk, és 30 percig állni hagyjuk.

2. A sós gyömbért forrásban lévő vízbe téve 30 másodpercig blansírozzuk. Alaposan lecsepegtetjük.

3. A rizsecetet, a cukrot és a vizet kis tálkába tesszük. Kevergetjük, míg a cukor feloldódik.

4. A gyömbérszeleteket tálba tesszük, ráöntjük az ecetes keveréket, beleforgatjuk. Letakarjuk, és a hűtőszekrényben legalább 24 órán át marináljuk (színe kicsit rózsaszínessé fog válni). A savanyított gyömbér hetekig eláll, ha jól záródó edényben a hűtőben tartjuk.

Tonhal-uborka oshi sushi
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1180 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
Tonhal-uborka oshi sushi
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
ételfotó