Fűszeres kagylós lepény



Elkészítés:
1. Erős szálú kefével megtisztítjuk a kagylót; kidobjuk, amelyik törött, nyitva van, és nem zárul be, ha hozzáérünk. Alaposan megmossuk. Felforralunk 5 dl vizet egy nagy edényben, beletesszük a kagyló felét. Befedjük, és 3-5 percig főzzük, amíg kinyílik mind. Amelyik nem nyílik ki, kidobjuk. Megismételjük ugyanezt a másik felével. Utána azonnal annyi hideg vizet engedünk rá, hogy ellepje, és kiemeljük a kagyló húsát (ha nagyon nagy, félbevágjuk). Papírtörlővel megszárítjuk. A vajat simára felverjük, hozzáadjuk a fokhagymát, a metélőhagymát, a petrezselymet, és ízlés szerint fűszerezzük.
2. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáz: 4). Kis nyújtófával kisimítjuk a kenyérszeleteket, és egy 8 centiméter átmérőjű forma segítségével kört vágunk mindegyikből. Mindkét oldalát megkenjük vékonyan olvasztott vajjal, majd beletesszük két 12 lyukú sütőformába. Nyolc percig sütjük, amíg ropogós és aranyszínű lesz.
3. Elosztjuk rajtuk a kagylót, és a tetejükre óvatosan kenünk a fűszeres vajból. További öt percig sütjük, amíg a kagyló teljesen átmelegszik. Azonnal tálaljuk.
24 db lepénykét készíthetünk belőle.