Fűszeres kagylós lepény

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Fűszeres kagylós lepény
Adag: 6-8 főre (24 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 dkg olvasztott vaj
24 szelet fehérkenyér
A töltelékhez:
200 dkg fekete kagyló
2 evőkanál apróra vágott, friss metélőhagyma
2 evőkanál apróra vágott, friss petrezselyem
9 dkg szobahőmérsékletű vaj
2 gerezd zúzott fokhagyma

Elkészítés:

1. Erős szálú kefével megtisztítjuk a kagylót; kidobjuk, amelyik törött, nyitva van, és nem zárul be, ha hozzáérünk. Alaposan megmossuk. Felforralunk 5 dl vizet egy nagy edényben, beletesszük a kagyló felét. Befedjük, és 3-5 percig főzzük, amíg kinyílik mind. Amelyik nem nyílik ki, kidobjuk. Megismételjük ugyanezt a másik felével. Utána azonnal annyi hideg vizet engedünk rá, hogy ellepje, és kiemeljük a kagyló húsát (ha nagyon nagy, félbevágjuk). Papírtörlővel megszárítjuk. A vajat simára felverjük, hozzáadjuk a fokhagymát, a metélőhagymát, a petrezselymet, és ízlés szerint fűszerezzük.

2. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáz: 4). Kis nyújtófával kisimítjuk a kenyérszeleteket, és egy 8 centiméter átmérőjű forma segítségével kört vágunk mindegyikből. Mindkét oldalát megkenjük vékonyan olvasztott vajjal, majd beletesszük két 12 lyukú sütőformába. Nyolc percig sütjük, amíg ropogós és aranyszínű lesz.

3. Elosztjuk rajtuk a kagylót, és a tetejükre óvatosan kenünk a fűszeres vajból. További öt percig sütjük, amíg a kagyló teljesen átmelegszik. Azonnal tálaljuk.

24 db lepénykét készíthetünk belőle.

Előre megsüthetjük a kenyéralapot, akár hat órával, és légmentes dobozban tároljuk. A kagylót is megfőzhetjük két órával korábban, letakarjuk, és a hűtőbe tesszük. Összeállítjuk, átmelegítjük, és tálaljuk.
Fűszeres kagylós lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1276 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vendégváró falatok Nélkülözhetetlen vendégváró falatok
(Vince Kiadó, 2004)

A vendégváró falatok a szakácsművészet modern, rugalmas és látványos elemei. Gusztusos "apróságok" elegáns tálalásban - a hangsúly mégis mindenkor az egyszerűségen és az ízléses tálaláson van. Sem kés, sem villa nem... bővebben...
Fűszeres kagylós lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vendégváró falatok Nélkülözhetetlen vendégváró falatok
(Vince Kiadó, 2004)

A vendégváró falatok a szakácsművészet modern, rugalmas és látványos elemei. Gusztusos "apróságok" elegáns tálalásban - a hangsúly mégis mindenkor az egyszerűségen és az ízléses tálaláson van. Sem kés, sem villa nem... bővebben...
pinterest