Koktélkosárkák



Elkészítés:
1. A lisztet és a sót egy nagy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a feldarabolt hideg vajat, és kézzel belemorzsoljuk a lisztbe, amíg a keverék leginkább zsemlemorzsára emlékeztet. Belekeverjük a parmezánt, majd egy mélyedést nyomunk a közepébe. Hozzáadjuk a kissé felvert tojást és egy kis vizet, és sima pengéjű késsel, vágó mozdulatokkal addig keverjük, amíg összeáll. Kiemeljük egy vékonyan kilisztezett felületre, gombócot formálunk belőle, műanyag fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
2. A sütőt 210 fokra előmelegítjük. Vékonyan kikenünk két 12 lyukú sütőformát. Kinyújtjuk a tésztát egész vékonyra, majd egy 8 centiméter átmérőjű formával harminc kört vágunk ki. A sütőformákba nyomkodjuk, és kissé megszurkáljuk. 8-9 perc alatt aranyszínűre sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Megsütjük a többi kosárkát is.
3. Megtöltjük a kosárkákat a töltelékekkel. (A fenti mennyiségből kb. 30 kosárkát kapunk.)
Javaslat a töltelékekhez:
1. pesto, szárított paradicsom és fekete olajbogyó
2. olívakrém, keményre főzött fürjtojás és friss petrezselyem
3. krémsajt, apróra tépett szeletelt füstölt lazac, vékonyra szeletelt kígyóuborka és apróra vágott metélőhagyma