Sajtgolyócskák

Suppli, Suppli al telefono

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Sajtgolyócskák
Adag: 10 főre (30 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dkg reszelt parmezán sajt
10 dkg száraz zsemlemorzsa
2 db kissé felvert tojás
1 és ¼ dl fehérbor
1 kicsi finomra vágott hagyma
6 dkg vaj
7 és fél dl csirkehúsleves
A sütéshez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. A leves egy lábosba tesszük, felforraljuk, majd csökkentjük a hőmérsékletet, és gyöngyöző állapotban tartjuk. Egy vastag falú serpenyőben felhevítjük a vajat. Beletesszük a hagymát, megpároljuk, de vigyázzunk, ne barnuljon meg. Hozzáadjuk a rizst, 2-3 percig kevergetjük, hogy jól összekeveredjen a hagymás vajjal.

2. Ráöntjük a sáfránnyal kevert bort, és addig keverjük, amíg a bort felissza a rizs. Ekkor fél csésze levest öntünk a rizsre, tovább keverjük, amíg a folyadék elpárolog; ezután folyamatosan és apránként hozzáadjuk a levest, de egy fél csészényit félreteszünk (körülbelül 15 perc alatt). Végül ezt is öntsük rá, és fedjük le jól záródó fedővel. A rizst lassú tűzön megfőzzük (körülbelül 10-15 perc). Hagyjuk kihűlni. Finoman összekeverjük a parmezánt a tojással, sózzuk-borsozzuk ízlés szerint. A mozzarellasajtot 30 kockára vágjuk. Nedves kézzel harminc dió nagyságú gombócot formálunk a rizses keverékből. Egy-egy mozzarellakockát nyomunk a közepébe, és elsimítjuk a rizst körülötte.

3. A gombócokat zsemlemorzsába forgatjuk. Legalább 60 perc hosszat hagyjuk hűlni a hűtőszekrényben. Ezután egy vastag serpenyőbe egyharmadáig olajat öntünk, és 180 fokra melegítjük. (Akkor elég meleg az olaj, ha egy kenyérkocka 15 másodperc alatt aranybarnára pirul benne.) Egyszerre 3-4 golyót sütünk 4-5 percig, illetve amíg aranybarna lesz. Papírtörlőn leitatjuk róla az olajat. Forrón tálaljuk.

A sajtgolyó igazi neve „Suppli al telefono". Forrón tálaljuk; ha valaki beleharap, a közepén a sajt hosszan szálakra nyúlik, mint a telefonzsinór.
Előre elkészíthetjük, és letakarva három napig eltarthatjuk a hűtőszekrényben. Előmelegített sütőben forrósítjuk 15 percig.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Csirke alapleves

Kép nélkül
75 dkg csirkecsont
40 dl víz
1 csokor bouquet garni
6 szem bors
1 db kockára vágott zeller
1 szál kockára vágott sárgarépa
1 nagyobb fej kockára vágott vöröshagyma

1. A csirkecsontot és a farhátat apróra vágjuk, és a kockára vágott vöröshagymával, sárgarépával, zellerdarabbal együtt fazékba rakjuk. A borssal és a bouquet garnival fűszerezzük, (1. kép) és felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és 2-3 óráig kis lángon főzzük. A tetején képződő habot szűrőlapáttal időnként leszedjük (2. kép). Utána sűrű szűrőn átszűrjük, és kihűlni hagyjuk.

3. Egy éjjelen át hideg helyen állni hagyjuk, majd papírtörlővel a tetején képződött zsírt leszedjük (3. kép).

4. A levest félliternyire beforraljuk, és formába, esetleg a jégkockatartóba töltve megfagyasztjuk. Ahhoz, hogy 20 deciliter levest kapjunk, 15 deciliter vízzel fel kell hígítani.

Sajtgolyócskák
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2335 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vendégváró falatok Nélkülözhetetlen vendégváró falatok
(Vince Kiadó, 2004)

A vendégváró falatok a szakácsművészet modern, rugalmas és látványos elemei. Gusztusos "apróságok" elegáns tálalásban - a hangsúly mégis mindenkor az egyszerűségen és az ízléses tálaláson van. Sem kés, sem villa nem... bővebben...
Sajtgolyócskák
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vendégváró falatok Nélkülözhetetlen vendégváró falatok
(Vince Kiadó, 2004)

A vendégváró falatok a szakácsművészet modern, rugalmas és látványos elemei. Gusztusos "apróságok" elegáns tálalásban - a hangsúly mégis mindenkor az egyszerűségen és az ízléses tálaláson van. Sem kés, sem villa nem... bővebben...
twitter