Tonhalas temaki lazacikrával és shisolevelekkel



Elkészítés:
1. A tonhal széleit egyenesre vágjuk, majd nagyon éles, benedvesített késsel kb. 8 mm széles csíkokra vágjuk, a rostokra merőlegesen. A kést minden vágás előtt megtöröljük egy nedves konyharuhával.
2. Egy algalapot sima oldalával lefelé magunk elé fektetünk a pultra, és egy púpozott evőkanálnyi rizst terítünk a bal felére. A rizsre kevés wasabikrémet teszünk. A tonhal egyhatodát rátesszük, és hozzáadjuk a shisolevelek egyhatodát is.
3. Az algalap bal alsó sarkát áthajtjuk a rizsen és a tölteléken úgy, hogy a hajtott szél merőleges legyen az alsó szélre. Továbbhajtjuk, hogy egy csúcsos végű tölcsért kapjunk. Egy csepp ecetes vízzel megkenjük a ráhajtást, hogy összezárjuk.
4. Díszítésül 1 teáskanál lazacikrát teszünk a tölcsérre. A maradék hozzávalókból elkészítjük a többi tölcsért is, összesen hatot. Szójaszósszal, savanyított gyömbérrel tálaljuk.
Tökéletes sushirizs

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.
2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.
3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.
4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.