Omlett-tekercsek krémsajttal és paprikával



Elkészítés:
1. Az omletthez a tojást felverjük a cukorral, a mirinnel, a szójaszósszal meg a sóval.
2. Egy serpenyőben felforrósítunk 1 teáskanál olajat. Beleöntjük a tojásos keverék negyedét, a serpenyőt forgatva szétterítjük az alján. Kis-közepes lángon sütjük, amíg majdnem teljesen megdermed, majd átfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Papírtörlővel bélelt tányérra csúsztatjuk, hűlni hagyjuk. Vágjuk körbe, hogy négyzet alakú legyen.
3. A gyékényre frissen tartó fóliát helyezünk. Rátesszük az omlettet. Nedves kézzel elsimítjuk rajta a sushirizst. Rátesszük az algalapot, és körbevágjuk, hogy illeszkedjék rá.
4. A rizs közel eső részére húzunk egy wasabicsíkot. Rákenjük a krémsajt negyedét, majd rátesszük a grillezett paprikaszeletek negyedét, valamint 5 szál metélőhagymát. A gyékény segítségével óvatosan feltekerjük az omlettet, gyengéden, egyenletesen préselve.
5. A tekercset vágódeszkára tesszük, a lezárással lefelé. Nagyon éles, nedves késsel 6 egyforma darabra vágjuk. A tekercseket tálra tesszük, továbbra is a lezárással lefelé. A maradék hozzávalókból elkészítjük a többi tekercset is. Szójaszósszal tálaljuk.
Tökéletes sushirizs

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.
2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.
3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.
4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.