Kifordított tekercsek avokádóval és savanyított padlizsánnal

Kifordított tekercsek avokádóval és shibazukéval

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Kifordított tekercsek avokádóval és savanyított padlizsánnal
Adag: 4-6 főre (24 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db érett, csíkokra vágott avokádó
1 adag frissen elkészített sushirizs
4 lap pirított nori-lap
2 evőkanál fekete, pirított szezámmag
2 evőkanál fehér, pirított szezámmag
20 szál metélőhagyma
½ db kimagozott, csíkokra vágott kígyóuborka
A tálaláshoz:
igény szerint japán szójaszósz
igény szerint savanyított gyömbér
ízlés szerint wasabikrém

Elkészítés:

1. Egy algalapot a bambuszgyékényre fektetünk, sima oldalával lefelé, úgy, hogy a rövidebb oldala legyen felénk. A rizs egynegyedét nedves kézzel egyenletesen elterítjük az algalapon.

2. Frissen tartó fóliát terítünk a rizsre, majd az egészet átfordítjuk úgy, hogy a fólia a rizs alatt legyen, és az algalap a tetején.

3. Egy sor uborkacsíkot fektetünk az algalap felénk eső szélére. Az uborkacsíkok mellé a kimagozott, meghámozott avokádó csíkjait teszünk, majd egy sor savanyúságot. 5 szál egyformára vágott metélőhagymát is teszünk mellé.

4. A bambuszgyékény közel eső szélét felemeljük, és lassan, szorosan feltekerjük a rizzsel borított algalapot a töltelékkel, mintha rétest tekernénk. A gyékényt és a fóliát mindig emeljük el az útból, ahogy haladunk. A pirított fekete és fehér szezámmagot egy tányérra szórjuk, megforgatjuk benne a sushit, hogy a magok rátapadjanak a rizsre.

5. A tekercset áttesszük egy vágódeszkára. Nagyon éles, benedvesített késsel félbevágjuk, majd a fél tekercseket további 3 egyforma darabra. Elkészítjük a többi tekercset is. Szójaszósszal, savanyított gyömbérrel és wasabikrémmel tálaljuk.

Tökéletes sushirizs

Tökéletes sushirizs
30 dkg sushirizs
2 evőkanál rizsecet
1 darabka kombu
0.25 teáskanál
1 evőkanál kristálycukor
3.5 dl víz

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.

2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.

3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.

4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.

Kifordított tekercsek avokádóval és savanyított padlizsánnal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1396 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
Kifordított tekercsek avokádóval és savanyított padlizsánnal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
van itthon