Kifordított tekercsek avokádóval és savanyított padlizsánnal
Kifordított tekercsek avokádóval és shibazukéval



Elkészítés:
1. Egy algalapot a bambuszgyékényre fektetünk, sima oldalával lefelé, úgy, hogy a rövidebb oldala legyen felénk. A rizs egynegyedét nedves kézzel egyenletesen elterítjük az algalapon.
2. Frissen tartó fóliát terítünk a rizsre, majd az egészet átfordítjuk úgy, hogy a fólia a rizs alatt legyen, és az algalap a tetején.
3. Egy sor uborkacsíkot fektetünk az algalap felénk eső szélére. Az uborkacsíkok mellé a kimagozott, meghámozott avokádó csíkjait teszünk, majd egy sor savanyúságot. 5 szál egyformára vágott metélőhagymát is teszünk mellé.
4. A bambuszgyékény közel eső szélét felemeljük, és lassan, szorosan feltekerjük a rizzsel borított algalapot a töltelékkel, mintha rétest tekernénk. A gyékényt és a fóliát mindig emeljük el az útból, ahogy haladunk. A pirított fekete és fehér szezámmagot egy tányérra szórjuk, megforgatjuk benne a sushit, hogy a magok rátapadjanak a rizsre.
5. A tekercset áttesszük egy vágódeszkára. Nagyon éles, benedvesített késsel félbevágjuk, majd a fél tekercseket további 3 egyforma darabra. Elkészítjük a többi tekercset is. Szójaszósszal, savanyított gyömbérrel és wasabikrémmel tálaljuk.
Tökéletes sushirizs

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.
2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.
3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.
4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.