Gombás-spenótos tekercsek

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Gombás-spenótos tekercsek
Adag: 6-8 főre (24 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 adag frissen elkészített sushirizs
20 dkg tisztított spenót
4 teáskanál pirított fenyőmag
4 lap pirított nori-lap
½ teáskanál szezámolaj
A tálaláshoz:
igény szerint savanyított gyömbér
igény szerint japán szójaszósz
ízlés szerint wasabikrém
Fűszeres gombához:
2 és fél dkg szárított shiitake gomba
1 ¾ dl dashi alaplé
1 evőkanál mirin

Elkészítés:

1. Először a gombát 30 percre forró vízbe áztatjuk, majd a levessel együtt lábosba tesszük, felforraljuk, és 15 percig főzzük. Belekeverjük a mirint, majd a lábosban hagyjuk kihűlni. Jól lecsepegtetjük.

2. A spenótot megmossuk és lábosba tesszük, csak annyi vízzel, amennyi a leveleken megtapadt. Közepes lángon 2 percig főzzük, míg összeesik. Egy szűrőben kinyomkodjuk belőle a vizet. Apróra vágjuk, és hozzákeverjük a szezámolajat.

3. Egy algalapot a bambuszgyékényre fektetünk, sima oldalával lefelé, úgy, hogy a rövidebb széle legyen felénk. Nedves kézzel a rizs negyedét elterítjük az algalapon úgy, hogy a távolabbi szélén egy 1 cm-es csíkot szabadon hagyunk.

4. Egy csíkot húzunk a wasabiból a rizs felénk eső szélére. A fűszeres gomba negyedét rátesszük, mellé pedig egy keveset a szezámos spenótból. Megszórjuk 1 teáskanál fenyőmaggal.

5. A bambuszgyékénnyel lassan feltekerjük az algalapot a töltelékre, mintha rétest tekernénk. A töltelék nélkül hagyott sávot a tekercsre nyomkodjuk, hogy lezárja. A tekercset vágódeszkára tesszük, és nagyon éles, benedvesített késsel 6 egyforma darabra vágjuk. Elkészítjük a többi tekercset is. Szójaszósszal, savanyított gyömbérrel tálaljuk.

Tökéletes sushirizs

Tökéletes sushirizs
30 dkg sushirizs
2 evőkanál rizsecet
1 darabka kombu
0.25 teáskanál
1 evőkanál kristálycukor
3.5 dl víz

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.

2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.

3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.

4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.

Dashileves

Dashileves
1 evőkanál japán szójaszósz
1.5 dkg bonitopehely
10 dl víz
1 evőkanál szaké
1 darabka kombu
ízlés szerint

1. A vizet egy lábosba öntjük. A kb. 7,5 cm-es kombu (napon szárított alga) egyik szélét néhány helyen bevágjuk, hogy jobban kiadja az ízét, majd beletesszük a vízbe. Felforraljuk a vizet, és kivesszük a kombut.

2. A vízhez adjuk a bonitopelyhet (szárított halforgácsot), majd azonnal lehúzzuk a lángról. Egy szűrőt muszlinnal kibélelünk, és átszűrjük rajta a lét. Belekeverjük a szakét, a szójaszószt, és ízlés szerint megsózzuk.

Gombás-spenótos tekercsek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1224 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
Gombás-spenótos tekercsek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
van itthon