Gombás-spenótos tekercsek



Elkészítés:
1. Először a gombát 30 percre forró vízbe áztatjuk, majd a levessel együtt lábosba tesszük, felforraljuk, és 15 percig főzzük. Belekeverjük a mirint, majd a lábosban hagyjuk kihűlni. Jól lecsepegtetjük.
2. A spenótot megmossuk és lábosba tesszük, csak annyi vízzel, amennyi a leveleken megtapadt. Közepes lángon 2 percig főzzük, míg összeesik. Egy szűrőben kinyomkodjuk belőle a vizet. Apróra vágjuk, és hozzákeverjük a szezámolajat.
3. Egy algalapot a bambuszgyékényre fektetünk, sima oldalával lefelé, úgy, hogy a rövidebb széle legyen felénk. Nedves kézzel a rizs negyedét elterítjük az algalapon úgy, hogy a távolabbi szélén egy 1 cm-es csíkot szabadon hagyunk.
4. Egy csíkot húzunk a wasabiból a rizs felénk eső szélére. A fűszeres gomba negyedét rátesszük, mellé pedig egy keveset a szezámos spenótból. Megszórjuk 1 teáskanál fenyőmaggal.
5. A bambuszgyékénnyel lassan feltekerjük az algalapot a töltelékre, mintha rétest tekernénk. A töltelék nélkül hagyott sávot a tekercsre nyomkodjuk, hogy lezárja. A tekercset vágódeszkára tesszük, és nagyon éles, benedvesített késsel 6 egyforma darabra vágjuk. Elkészítjük a többi tekercset is. Szójaszósszal, savanyított gyömbérrel tálaljuk.
Tökéletes sushirizs

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.
2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.
3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.
4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.
Dashileves

1. A vizet egy lábosba öntjük. A kb. 7,5 cm-es kombu (napon szárított alga) egyik szélét néhány helyen bevágjuk, hogy jobban kiadja az ízét, majd beletesszük a vízbe. Felforraljuk a vizet, és kivesszük a kombut.
2. A vízhez adjuk a bonitopelyhet (szárított halforgácsot), majd azonnal lehúzzuk a lángról. Egy szűrőt muszlinnal kibélelünk, és átszűrjük rajta a lét. Belekeverjük a szakét, a szójaszószt, és ízlés szerint megsózzuk.