Spárgás-paprikás tekercsek tahinimártással

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Spárgás-paprikás tekercsek tahinimártással
Adag: 4-6 főre (24 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
½ adag frissen elkészített sushirizs
4 szál zöldspárga
4 lap pirított nori-lap
Tahinimártáshoz:
1 teáskanál szaké
1 teáskanál japán szójaszósz
1 teáskanál kristálycukor
4 teáskanál szezámkrém

Elkészítés:

1. A tahinimártás hozzávalóit egy kis tálba tesszük. Addig keverjük, amíg a cukor feloldódik benne.

2. A paprikát héjával felfelé forró grillsütőbe tesszük, és addig grillezzük, míg a héja megfeketedik. Zárt műanyag zacskóban vagy dobozban hagyjuk kihűlni, majd a héját lehúzzuk, húsát vékony csíkokra vágjuk. A nagyon vékony spárgát 1-2 percre forrásban lévő vízbe, majd jéghideg vízbe tesszük, hogy ne főjön tovább. Lecsepegtetjük.

3. Egy algalapot a bambuszgyékényre fektetünk, sima oldalával lefelé, úgy, hogy a hosszabb széle legyen felénk. Nedves kézzel a rizs negyedét elterítjük az algalapon úgy, hogy a távolabbi szélén egy 1 cm-es csíkot szabadon hagyunk.

4. A rizs közelebbi szélét egy csíkban megkenjük tahinimártással. Rátesszük a paprikacsíkok egyhatodát és 1 spárgát.

5. Megfogjuk a bambuszgyékény felénk eső szélét. Elkezdjük lassan tekerni, hogy az algalap befedje a tölteléket. A töltelék nélkül hagyott sávot a tekercsre nyomkodjuk, hogy lezárja. A tekercset vágódeszkára tesszük, és nagyon éles, benedvesített késsel 6 egyforma darabra vágjuk. Elkészítjük a többi tekercset is. Tahinimártással tálaljuk.

Tökéletes sushirizs

Tökéletes sushirizs
30 dkg sushirizs
2 evőkanál rizsecet
1 darabka kombu
0.25 teáskanál
1 evőkanál kristálycukor
3.5 dl víz

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.

2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.

3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.

4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.

Spárgás-paprikás tekercsek tahinimártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1499 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
Spárgás-paprikás tekercsek tahinimártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
facebook