Kifordított tekercsek marhateriyakival

Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Kifordított tekercsek marhateriyakival
Adag: 4-6 főre (24 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál teriyakimártás
1 adag frissen elkészített sushirizs
15 dkg bélszín
1 evőkanál étolaj
3 evőkanál fehér, pirított szezámmag
6 lap pirított nori-lap
2 szál csíkokra vágott újhagyma

Elkészítés:

1. A bélszínszelet széleit egyenesre vágjuk, majd kiklopfoljuk és teriyakimártásban 60 percen át pácoljuk, majd olajban mindkét oldalán 3 percig sütjük. Csíkokra vágjuk.

2. Egy algalapot a bambuszgyékényre fektetünk, sima oldalával lefelé, úgy, hogy a hosszabb széle legyen felénk. A rizs egyhatodát nedves kézzel egyenletesen elsimítjuk az algalapon. Egy darab frissen tartó fóliát simítunk a rizsre, és az egészet megfordítjuk úgy, hogy a frissen tartó fólia a rizs alá kerüljön, és az algalap legyen fölül.

3. A hús egyhatodát az algalap felénk eső szélén egy csíkban elrendezzük. Csíkokra vágott újhagymát teszünk rá, és megszórjuk fél teáskanál szezámmaggal.

4. A bambuszgyékény hozzánk közel eső szélét megemeljük. Magunktól elfele elkezdjük lassan tekerni a rizzsel borított algalapot a töltelék köré. Gyengéden, egyenletesen préseljük és a gyékényt meg a fóliát folyamatosan leemeljük, miközben előrehaladunk. 2 evőkanál szezámmagot egy tányérra szórunk, és megforgatjuk benne a sushit, hogy a rizsre tapadjon.

5. A tekercset vágódeszkára tesszük. Nagyon éles, benedvesített késsel 4 egyforma darabra vágjuk. A többi tekercset is elkészítjük.

Jobban érlelődik a bélszín és könnyebb is eltávolítani a hártyát a pácolás előtt.

Tökéletes sushirizs

Tökéletes sushirizs
30 dkg sushirizs
2 evőkanál rizsecet
1 darabka kombu
0.25 teáskanál
1 evőkanál kristálycukor
3.5 dl víz

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.

2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.

3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.

4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.

Teriyakimártás

Teriyakimártás
4 evőkanál japán szójaszósz
1 teáskanál reszelt gyömbér
2 teáskanál kristálycukor
2 evőkanál szaké
2 evőkanál mirin
1 gerezd zúzott fokhagyma

1. Egy kis lábosba tesszük a szójaszószt, a mirint, a szakét, a cukrot, és ha használunk, a reszelt vagy csíkokra vágott gyömbért meg a zúzott fokhagymát is.

2. Kis lángon melegítjük, közben keverjük, míg a cukor feloldódik. 15 percig forraljuk, amíg a mártás besűrűsödik. Tálalás előtt hűlni hagyjuk.

A fenti mennyiségekből 1,25 dl-nyit készíthetünk.

Kifordított tekercsek marhateriyakival
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1398 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
Kifordított tekercsek marhateriyakival
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
ételfotó