Hosszúmetélt párolt édesköménnyel



Elkészítés:
1. Az édesköménygumókat megtisztítjuk, majd óvatosan meghámozzuk, az első rétegeket megőrizzük. A gumókat negyedeljük, egy nagy lábosba helyezzük (1. kép), a zöldséglevessel és a megőrzött külső rétegekkel együtt. A zöldséglevest felforraljuk, majd lejjebb véve a hőfokot, 5 percig hagyjuk gyöngyözve főni.
2. Az édesköménydarabokat szűrőkanállal áttesszük egy másik nagy edénybe. A külső rétegeket eldobjuk. A zöldséglevest felforraljuk, és hagyjuk, hogy lefőjön a felére. Félretesszük.
3. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, beletesszük a bacont, a hagymát, és 4 percig pirítjuk (2. kép). Hozzáadjuk a lisztet, a húslevest, a tejszínt (3. kép) és a madeira bort. 3 percig állandóan keverjük, amíg a mártás besűrűsödik. Ízlés szerint fűszerezzük, és ráöntjük az édesköményre.
4. Egy nagy lábosban enyhén megsózott vizet forralunk, beletesszük a tésztát, és 10 percig főzzük, hogy éppen csak megpuhuljon, de még harapni lehessen (al dente). Leszűrjük, és egy mély tűzálló edénybe rendezzük.
5. Hozzáadjuk az édesköményt a mártással, és 170°C-ra előmelegített sütőben 20 percig pároljuk. Azonnal tálaljuk.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.