Hosszúmetélt párolt édesköménnyel

Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Hosszúmetélt párolt édesköménnyel
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 szelet kockára vágott baconszalonna
6 db negyedekre vágott sonkahagyma
2 evőkanál vaj
5 dkg liszt
1 ⅔ dl zöldségleves
1 evőkanál madeira bor
7 evőkanál tejszín
1 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Az édesköménygumókat megtisztítjuk, majd óvatosan meghámozzuk, az első rétegeket megőrizzük. A gumókat negyedeljük, egy nagy lábosba helyezzük (1. kép), a zöldséglevessel és a megőrzött külső rétegekkel együtt. A zöldséglevest felforraljuk, majd lejjebb véve a hőfokot, 5 percig hagyjuk gyöngyözve főni.

2. Az édesköménydarabokat szűrőkanállal áttesszük egy másik nagy edénybe. A külső rétegeket eldobjuk. A zöldséglevest felforraljuk, és hagyjuk, hogy lefőjön a felére. Félretesszük.

3. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, beletesszük a bacont, a hagymát, és 4 percig pirítjuk (2. kép). Hozzáadjuk a lisztet, a húslevest, a tejszínt (3. kép) és a madeira bort. 3 percig állandóan keverjük, amíg a mártás besűrűsödik. Ízlés szerint fűszerezzük, és ráöntjük az édesköményre.

4. Egy nagy lábosban enyhén megsózott vizet forralunk, beletesszük a tésztát, és 10 percig főzzük, hogy éppen csak megpuhuljon, de még harapni lehessen (al dente). Leszűrjük, és egy mély tűzálló edénybe rendezzük.

5. Hozzáadjuk az édesköményt a mártással, és 170°C-ra előmelegített sütőben 20 percig pároljuk. Azonnal tálaljuk.

Az édeskömény a hűtő salátának szánt fiókjában 2-3 napig eltartható, de frissen a legjobb. Megvágott felülete igen gyorsan megbarnul, ezért csak közvetlenül a felhasználás előtt dolgozzunk vele.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Hosszúmetélt párolt édesköménnyel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1566 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tészta
Tészta
(Vince Kiadó, 2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket ínycsiklandó színes kép illusztrálja, az ételleírások pedig könnyen követhetőek. A nemcsak hagyományos, de érdekes... bővebben...
Hosszúmetélt párolt édesköménnyel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tészta
Tészta
(Vince Kiadó, 2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket ínycsiklandó színes kép illusztrálja, az ételleírások pedig könnyen követhetőek. A nemcsak hagyományos, de érdekes... bővebben...
szótár