Adventi gyümölcskenyér

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Adventi gyümölcskenyér
Adag: 1 tortaforma
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
45 dkg mazsola
30 dkg arany mazsola
13 dkg szárított narancshéj
13 dkg apróra vágott, hámozott mandula
½ csésze liszt
4 db tojás
25 dkg vaj
másfél csésze kristálycukor
2 és fél csésze liszt
2 evőkanál lekvár
¾ teáskanál sütőpor
½ teáskanál szerecsendió
½ teáskanál fahéj
1 dl brandy
vagy
1 dl narancslé
1 teáskanál fahéj
vagy
1 teáskanál ánizs
vagy
1 teáskanál szegfűbors
vagy
1 teáskanál őrölt szegfűszeg

Elkészítés:

1. A kétféle, megmosott mazsolát összekeverjük a szárított gyümölcsökkel, a citrom- és a narancshéjjal (összesen 13 dkg-ot használjunk vegyesen, a kétféle citrushéjtól aromásabb lesz), a mandulával. Meglocsoljuk brandyvel vagy narancslével.

2. A megszitált lisztet összekeverjük a sütőporral és a fűszerekkel. (A fűszer mennyisége összesen egy teáskanálnyi legyen, legjobb a négyféle fűszerből egy "karácsonyi fűszerkeveréket" készíteni.) A barna cukrot habosra keverjük a vajjal, beletesszük a dzsemet, és tovább keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat.

3. A krémbe váltogatva belekeverjük a gyümölcsféléket és a lisztet, majd jól kidolgozzuk. Egy 20 cm átmérőjű kerek tortaformát vagy egy őzgerincformát két rétegben kibélelünk fóliával és zsírpapírral vagy barna csomagolópapírral. Belekanalazzuk a masszát, és közepes hőmérsékleten (180 °C) 30 percig sütjük, majd a hőfokot levéve (160 °C) további 150-180 percig, tűzpróbáig sütjük.

A szárított gyümölcsöket néhány héttel korábban is kimérhetjük, és a brandybe áztathatjuk.
Adventi gyümölcskenyér
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1146 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Falusi ízek Falusi ízek
(Vince Kiadó, 2000)

Ez a könyvecske válogatás több nemzet hagyományos vidéki ételeinek legjobb receptjeiből. Találhatnak benne leveseket, melyekben "megáll a kanál", laktató, ízletes egytálakat, nagyanyáink felfújtjait, tortáit, süteményeit. A... bővebben...
Adventi gyümölcskenyér
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Falusi ízek Falusi ízek
(Vince Kiadó, 2000)

Ez a könyvecske válogatás több nemzet hagyományos vidéki ételeinek legjobb receptjeiből. Találhatnak benne leveseket, melyekben "megáll a kanál", laktató, ízletes egytálakat, nagyanyáink felfújtjait, tortáit, süteményeit. A... bővebben...
most van szezonja