Kifordított kaliforniai tekercs

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Kifordított kaliforniai tekercs
Adag: 4-6 főre (24 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 adag frissen elkészített sushirizs
3 evőkanál fehér, pirított szezámmag
1 darabka hámozott, csíkokra vágott kígyóuborka
¼ db érett, hámozott avokádó
6 db pirított nori-lap
igény szerint savanyított gyömbér
A tálaláshoz:
ízlés szerint wasabikrém
igény szerint japán szójaszósz

Elkészítés:

1. A rizst 6 egyenlő részre osztjuk. Egy algalapot a bambuszgyékényre fektetünk, sima oldalával lefelé, úgy, hogy a hosszabb széle legyen felénk. Nedves kézzel 1 adag rizst egyenletesen az algalapra simítunk, vigyázva, hogy lyukak ne maradjanak benne. Egy darab frissen tartó fóliát simítunk a rizsre, és az egészet óvatosan átfordítjuk, hogy a fólia legyen a rizs alatt, az algalap pedig fölül.

2. Az algalap felénk eső szélére kimagozott csíkokra vágott avokádót fektetünk. Melléjük fektetünk 2 rákrudat (surimit), majd egy sor kb. 5 cm-es uborkacsíkot.

3. Megfogjuk a bambuszgyékény felénk eső szélét. Elkezdjük lassan feltekerni, hogy a rizzsel borított algalap összetartsa a tölteléket. Egyenletes nyomást alkalmazunk, a gyékényt meg a fóliát mindig elemelve az útból, ahogy haladunk.

4. A pirított szezámmagot egy nagy tányérra szórjuk, és beleforgatjuk a sushit, hogy a magok egyenletesen a rizsre tapadjanak.

5. A tekercset vágódeszkára helyezzük, a lezárással lefelé, és nagyon éles, benedvesített késsel 4 egyenlő darabra vágjuk. Elkészítjük a többi tekercset is. Szójaszósszal, savanyított gyömbérrel és wasabival tálaljuk.

Tökéletes sushirizs

Tökéletes sushirizs
30 dkg sushirizs
2 evőkanál rizsecet
1 darabka kombu
0.25 teáskanál
1 evőkanál kristálycukor
3.5 dl víz

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.

2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.

3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.

4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.

Kifordított kaliforniai tekercs
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2635 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
Kifordított kaliforniai tekercs
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
pinterest