Kifordított kaliforniai tekercs



Elkészítés:
1. A rizst 6 egyenlő részre osztjuk. Egy algalapot a bambuszgyékényre fektetünk, sima oldalával lefelé, úgy, hogy a hosszabb széle legyen felénk. Nedves kézzel 1 adag rizst egyenletesen az algalapra simítunk, vigyázva, hogy lyukak ne maradjanak benne. Egy darab frissen tartó fóliát simítunk a rizsre, és az egészet óvatosan átfordítjuk, hogy a fólia legyen a rizs alatt, az algalap pedig fölül.
2. Az algalap felénk eső szélére kimagozott csíkokra vágott avokádót fektetünk. Melléjük fektetünk 2 rákrudat (surimit), majd egy sor kb. 5 cm-es uborkacsíkot.
3. Megfogjuk a bambuszgyékény felénk eső szélét. Elkezdjük lassan feltekerni, hogy a rizzsel borított algalap összetartsa a tölteléket. Egyenletes nyomást alkalmazunk, a gyékényt meg a fóliát mindig elemelve az útból, ahogy haladunk.
4. A pirított szezámmagot egy nagy tányérra szórjuk, és beleforgatjuk a sushit, hogy a magok egyenletesen a rizsre tapadjanak.
5. A tekercset vágódeszkára helyezzük, a lezárással lefelé, és nagyon éles, benedvesített késsel 4 egyenlő darabra vágjuk. Elkészítjük a többi tekercset is. Szójaszósszal, savanyított gyömbérrel és wasabival tálaljuk.
Tökéletes sushirizs

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.
2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.
3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.
4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.