Lazacos-spárgás tekercsek majonézzel

Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Lazacos-spárgás tekercsek majonézzel
Adag: 8 főre (48 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 adag frissen elkészített sushirizs
12 szál zsenge zöldspárga
30 dkg lebőrözött, filézett lazacfilé
vagy
30 dkg sashimi-minőségű, csíkokra vágott lazac
2 evőkanál japán majonéz
2 evőkanál fehér, pirított szezámmag
12 db pirított nori-lap
2 evőkanál étolaj
ízlés szerint wasabikrém
A tálaláshoz:
igény szerint savanyított gyömbér
igény szerint japán szójaszósz

Elkészítés:

1. A hósszú, vékony spárgákat gyöngyöző vízben puhára főzzük. Hűlni hagyjuk.

2. Ha nyers lazacot használunk, vékony csíkokra vágjuk. Ha nem nyerset szeretnénk használni, olajban közepes lángon a lazacfilé mindkét oldalát 4-4 percig sütjük. Hűlni hagyjuk, majd apró darabokra szedjük.

3. A rizst 6 részre osztjuk. Egy algalapot a bambuszgyékényre fektetünk, sima oldalával lefelé, úgy, hogy a hosszabb széle legyen felénk. Nedves kézzel elsimítunk egy adag rizst az algalapon, úgy, hogy a tőlünk távolabb eső hosszú oldal szélén egy 1 cm-es csík szabadon maradjon.

4. A rizs felénk eső szélére egy csíkot húzunk a wasabikrémmel. Befedjük fél teáskanál majonézzel. A spárgát ráhelyezzük, majd elrendezzük rajta a lazac egyhatodát. Megszórjuk fél teáskanál szezámmaggal.

5. Megfogjuk a bambuszgyékény felénk eső szélét. Elkezdjük lassan feltekerni úgy, hogy az algalap megtartsa a tölteléket. Egyenletes, gyenge nyomást alkalmazunk, a gyékényt mindig elemelve az útból. A tekercset lezárjuk, majd nagyon éles, benedvesített késsel 4 egyenlő részre vágjuk. Elkészítjük a többi tekercset is. Szójaszósszal, savanyított gyömbérrel és még egy kis wasabival tálaljuk.

Tökéletes sushirizs

Tökéletes sushirizs
30 dkg sushirizs
2 evőkanál rizsecet
1 darabka kombu
0.25 teáskanál
1 evőkanál kristálycukor
3.5 dl víz

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.

2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.

3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.

4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.

Lazacos-spárgás tekercsek majonézzel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1589 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
Lazacos-spárgás tekercsek majonézzel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
lexikon