Lazacos-spárgás tekercsek majonézzel



Elkészítés:
1. A hósszú, vékony spárgákat gyöngyöző vízben puhára főzzük. Hűlni hagyjuk.
2. Ha nyers lazacot használunk, vékony csíkokra vágjuk. Ha nem nyerset szeretnénk használni, olajban közepes lángon a lazacfilé mindkét oldalát 4-4 percig sütjük. Hűlni hagyjuk, majd apró darabokra szedjük.
3. A rizst 6 részre osztjuk. Egy algalapot a bambuszgyékényre fektetünk, sima oldalával lefelé, úgy, hogy a hosszabb széle legyen felénk. Nedves kézzel elsimítunk egy adag rizst az algalapon, úgy, hogy a tőlünk távolabb eső hosszú oldal szélén egy 1 cm-es csík szabadon maradjon.
4. A rizs felénk eső szélére egy csíkot húzunk a wasabikrémmel. Befedjük fél teáskanál majonézzel. A spárgát ráhelyezzük, majd elrendezzük rajta a lazac egyhatodát. Megszórjuk fél teáskanál szezámmaggal.
5. Megfogjuk a bambuszgyékény felénk eső szélét. Elkezdjük lassan feltekerni úgy, hogy az algalap megtartsa a tölteléket. Egyenletes, gyenge nyomást alkalmazunk, a gyékényt mindig elemelve az útból. A tekercset lezárjuk, majd nagyon éles, benedvesített késsel 4 egyenlő részre vágjuk. Elkészítjük a többi tekercset is. Szójaszósszal, savanyított gyömbérrel és még egy kis wasabival tálaljuk.
Tökéletes sushirizs

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.
2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.
3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.
4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.