Hétfűszeres lazactekercsek



Elkészítés:
1. A lazacfilét kiszálkázzuk. Alaposan megszórjuk hétfűszerkeverékkel (sichimi togarashi), majd kevés paprika-pelyhet is hintünk rá. Az olajat felforrósítjuk egy serpenyőben, és közepes lángon 4-4 percig sütjük a lazac mindkét oldalát, amíg jól átsül. Hűlni hagyjuk, majd nagyobb darabokra szedjük.
2. A rizst 6 egyenlő adagra osztjuk. Egy algalapot a bambuszgyékényre fektetünk, sima oldalával lefelé, úgy, hogy a hosszabb széle legyen felénk. Nedves kézzel elsimítunk egy adag rizst az algalapon úgy, hogy a tőlünk távolabb eső hosszú oldalon egy 1 cm-es sáv szabadon maradjon.
3. Egy teáskanálnyi majonézt elsimítunk a rizs felénk eső szélén. A lazacdarabok egyhatodát ráfektetjük a majonézre.
4. Megfogjuk a bambuszgyékény felénk eső szélét. Elkezdjük lassan feltekerni úgy, hogy az algalap megtartsa a tölteléket. Egyenletes, gyenge nyomást alkalmazunk, a gyékényt mindig elemelve az útból, ahogy haladunk. A töltelék nélkül hagyott sávot a tekercsre nyomkodjuk, hogy lezárja.
5. A tekercset vágódeszkára tesszük, a lezárással lefelé. Nagyon éles, benedvesített késsel 4 egyenlő részre vágjuk. Elkészítjük a többi tekercset is. Szójaszósszal, wasabival és savanyított gyömbérrel tálaljuk.
Tökéletes sushirizs

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.
2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.
3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.
4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.