Tonhalas-soba tésztás tekercsek



Elkészítés:
1. Ha sashimi-minőségű tonhalat használunk, csíkokra vágjuk. Ha filét, akkor a tonhalszeletet olajban mindkét oldalán 30-60 másodpercig sütjük, míg kérget kap, de belül nyers marad. Hűlni hagyjuk, majd csíkokra vágjuk.
2. A tésztát megfőzzük, leszűrjük, majd folyó hideg víz alatt leöblítjük. Alaposan lecsepegtetjük. Óvatosan összekeverjük az újhagymával, a szójaszósszal, a rizsborecettel, csipetnyi wasabival és a savanyított gyömbérrel.
3. Egy algalapot a bambuszgyékényre fektetünk, sima oldalával lefelé, úgy, hogy a hosszabb széle legyen felénk. A tésztás keverék hatodát az algalap alsó harmadára terítjük. A tészta közepére csíkban vékony csíkokra vágott uborkát és tonhalcsíkot fektetünk.
4. Megfogjuk a bambuszgyékény felénk eső szélét. Lassan feltekerjük úgy, hogy az algalap megtartsa a tölteléket. Egyenletes, gyenge nyomást alkalmazunk, a gyékényt mindig elemelve az útból, ahogy haladunk.
5. A tekercset vágódeszkára tesszük, a lezárással lefelé. Nagyon éles, benedvesített késsel 4 egyenlő darabra vágjuk. A többi tekercset is elkészítjük. Szójaszósszal, savanyított gyömbérrel és még egy kis wasabival tálaljuk.