Klasszikus tonhalas noritekercsek



Elkészítés:
1. Az egyik algalapot sima oldalával lefelé a bambuszgyékényre helyezzük úgy, hogy a hosszabb oldala essen felénk.
2. A rizst 4 egyenlő részre osztjuk. Benedvesítjük a kezünket, és egy adag rizst egyenletesen elterítünk az algalapon, egy 1 cm-es sávot szabadon hagyva a túlsó szélén.
3. Egy csík wasabikrémet húzunk a rizs félénk eső szélére. A tonhal negyedét egyetlen hosszú, kb. 5 mm vastag csíkban elrendezve ráfektetjük.
4. Megfogjuk a bambuszgyékény felénk eső szélét. Elkezdjük lassan feltekerni úgy, hogy az algalap megtartsa a tölteléket. Egyenletes, gyenge nyomást alkalmazunk, a gyékényt mindig elemelve az útból, ahogy haladunk. A töltelék nélkül hagyott sávot a tekercsre nyomkodjuk, hogy lezárja.
5. A tekercset vágódeszkára tesszük, a lezárással lefelé. Nagyon éles, nedves késsel félbevágjuk, majd a fél tekercseket további 3 egyenlő részre szeleteljük. Minden vágás előtt megtöröljük a kést. A másik 3 tekercset is elkészítjük. Szójaszósszal, savanyított gyömbérrel és wasabival tálaljuk.
Tökéletes sushirizs

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.
2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.
3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.
4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.