Makaróni és tengeri rákok sütve



Elkészítés:
1. Egy lábosban sós vizet forralunk. Beletesszük a tésztát, az olajat, és éppen csak puhára főzzük, de maradjon még elég rugalmas (al dente). Leszűrjük, visszatesszük a lábosba, teszünk bele 2 evőkanál vajat, megrázogatjuk, és melegen tartjuk.
2. Egy serpenyőben felolvasztjuk a megmaradt vajat. 3-4 percig pároljuk benne az édesköményt, majd hozzákeverve a gombát (1. kép), további 2 percig. Hozzáadjuk a rákokat, és a serpenyőt elvesszük a tűzhelyről.
3. A tésztát, a cayenni-borsot és a rákkeveréket a besamelmártásba tesszük, majd az egészet beleöntjük a tűzálló edénybe (2. kép). Megszórjuk parmezánnal, a szélén körben elrendezzük a paradicsomszeleteket (3. kép). A paradicsomszeleteket megkenjük olajjal, és rászórjuk az oreganót.
4. 170 °C-ra előmelegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
![]() |
![]() |
![]() |
Besamelmártás

A besamelmártáshoz megolvasztunk 2 evőkanál vajat. Belekeverünk 4-5 dkg lisztet, 2 percig kevergetjük, majd hozzákeverünk 3 dl melegített tejet. Hozzáadunk 2 evőkanál apróra vágott hagymát, 5 szem fehér borsot, 2 szál petrezselymet. Sóval, kakukkfűvel, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. 15 percig lassan gyöngyözve főzzük, majd átszűrjük.