Karácsonyi aprósütemények

Adag: 2 tepsi
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 és fél dkg kandírozott narancshéj
5 dkg apróra vágott koktélcseresznye
2 és fél dkg kandírozott citromhéj
½ teáskanál őrölt fahéj
½ db reszelt, héja narancs
½ db reszelt, héja citrom
½ teáskanál őrölt szerecsendió
25 dkg liszt
1 db tojás
15 dkg puha vaj
½ teáskanál őrölt szegfűszeg
Kikenéshez:
igény szerint olvasztott vaj

Elkészítés:

1. Két sütőlemezt vékonyan kivajazunk, és hideg helyre tesszük.

2. A vajat a cukorral - fakanállal vagy elektromos habverővel - habosra keverjük. A kissé felvert tojást részletekben adjuk a masszához, alaposan elkeverjük. A reszelt citrom- és narancshéjat, angyalgyökérszárat, a zöld és a piros kandírozott cseresznyét, valamint a cukrozott citrom- és narancshéjat beleforgatjuk.

3. A lisztet az őrölt fűszerekkel együtt a vajas keverékre szitáljuk, alaposan átgyúrjuk. A tésztából cipót formálunk, kissé ellapítjuk, majd frissen tartó fóliába csavarva 20 percre a hűtőszekrénybe tesszük.

4. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztát két ív sütőpapír között 3 mm vékonyra nyújtjuk (lásd a képen). Kb. 5 cm átmérőjű különféle formákat szaggatunk belőle. A kekszek felét - megfelelő távolságra egymástól - az egyik előkészített sütőlemezre fektetjük, villával megszurkáljuk. A sütőben 10 perc alatt aranybarnára sütjük, akkor jó, ha már nem lágy a tészta. A sütőből kivéve 1 percig a sütőlemezen, majd sütőrácsra téve hűlni hagyjuk. A maradék tésztát hasonlóképpen dolgozzuk fel.

Karácsonyi aprósütemények
A színes gyümölcsdarabkákat tartalmazó, dekoratív kekszek sok országban igen népszerűek. Ajándékdobozba csomagolva ideális karácsonyi ajándék válik belőlük.
A sütemények tetejét tojásfehérjéből készült mázzal is bevonhatjuk: 1 tojásfehérjét kissé felverünk, majd annyi porcukrot szitálunk bele, hogy sűrű, de még kenhető masszát kapjunk. Díszítésre felezett mandulát vagy mandulaforgácsot is használhatunk, melyet még sütés előtt rendezünk el a máz tetején. A kekszeket légmentesen lezárt dobozban tároljuk. A közéjük helyezett fehérkenyér-szelet megakadályozza, hogy kiszáradjanak.
Karácsonyi aprósütemények
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1719 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Aprósütemények Aprósütemények
(Vince Kiadó, 2008)

Ismeri Ön a földimogyorókrémes vagy a festett kekszet? Ebben a könyvben különleges ínyencségeket talál a világ minden tájáról. Kipróbálásra érdemes az amerikai chocolate chip cookies, az olasz lágy amaretti vagy a bécsi ujjak... bővebben...
Karácsonyi aprósütemények
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Aprósütemények Aprósütemények
(Vince Kiadó, 2008)

Ismeri Ön a földimogyorókrémes vagy a festett kekszet? Ebben a könyvben különleges ínyencségeket talál a világ minden tájáról. Kipróbálásra érdemes az amerikai chocolate chip cookies, az olasz lágy amaretti vagy a bécsi ujjak... bővebben...
facebook