Gyümölcsös pite

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Gyümölcsös pite
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A gyümölcstöltelékhez:
3 dkg durvára tört dióbél
3 dkg félbevágott mandula
50 dkg mazsola
1 kisebb hámozott, kockára vágott zöldalma
1 kisebb hámozott, kockára vágott körte
½ db narancs héja, reszelt
½ db citrom héja, reszelt
másfél evőkanál konyak
1 csipet szegfűbors
10 dkg barna cukor
A sütőforma kikenéséhez:
másfél dkg puha vaj
Az omlós tésztához:
1 csepp vaníliaaroma
30 dkg liszt
1 csipet
15 dkg hideg, kockára vágott vaj
1 db tojás

Elkészítés:

1. Egy kapcsos tortaformát (24 x 3 cm) kivajazunk. A gyümölcsös töltelékhez minden hozzávalóját nagy tálba tesszük, alaposan összekeverjük.

2. Az omlós tésztához a lisztet és a sót nagyobb tálba szitáljuk.

A vajkockákat a liszttel összemorzsoljuk, mélyedést nyomunk bele. Beleöntjük a tojást, a vaníliaaromát és 2 teáskanál vizet, majd tésztagömbbé összedolgozzuk. Ha túlságosan ragad, adjunk még hozzá kevés lisztet. Enyhén meglisztezett deszkán óvatosan, legfeljebb 20 másodperc alatt kinyújtjuk, majd frissen tartó fóliával lefedve legalább 20 percre a hűtőbe tesszük.

3. A tészta kétharmadából lisztezett deszkán egy 28 cm átmérőjű kört nyújtunk. A formát kibéleljük a tésztával, a peremnél enyhén lenyomkodjuk, majd a nyújtófával is átmegyünk rajta, hogy a felesleges tésztát eltávolítsuk. A gyümölcsös tölteléket alaposan lecsepegtetjük, majd elrendezzük a tésztán.

4. A maradék tésztából 24 cm átmérőjű kört formázunk, a közepébe 9 cm átmérőjű, kör alakú lyukat szaggatunk, majd a lyukas tésztalappal befedjük a tortát. Jól lenyomkodjuk, a felesleges tésztát eltávolítjuk. A pitét 30 percre behűtjük.

5. A sütőt 210 °C-ra előmelegítjük. A tésztát a sütőben 30-35 percig sütjük. Kivesszük.

6. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, megkenjük vele a pite tetejét, és jól megszórjuk kristálycukorral, s 10 perc alatt aranybarnára sütjük.

7. A tortát tálcára tesszük, és eltávolítjuk a kapcsos tortaforma peremét. A tejszínt kemény habbá verjük, egy részét a pite közepén lévő nyílásba kanalazzuk. A maradék tejszínhabot külön tálaljuk.

Ez a hagyományosan aszalt gyümölcsökkel készülő pite friss gyümölcsök hozzáadásával különösen tápláló desszert lesz. Melegen, tejszínhabbal tálalva valódi élmény.
A gyümölcs alapos lecsepegtetése a 3. lépésben nagyon fontos, hogy a pitetészta ne ázzon át.
Igen testes édes, nemesrothadás nélküli, magas savtartalmú fehérbor illik hozzá.
Gyümölcsös pite
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2459 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Téli ételek Téli ételek
(Vince Kiadó, 2008)

A hosszú, meghitt téli esték hangulatához kiválóan illenek e kötet receptjei. Lehet az egy forró leves, mint a borscs, vagy laktató, szalonnás tanyasi húspástétom, esetleg elegáns bárányérmék feketeribizli-mártással, és utána... bővebben...
Gyümölcsös pite
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Téli ételek Téli ételek
(Vince Kiadó, 2008)

A hosszú, meghitt téli esték hangulatához kiválóan illenek e kötet receptjei. Lehet az egy forró leves, mint a borscs, vagy laktató, szalonnás tanyasi húspástétom, esetleg elegáns bárányérmék feketeribizli-mártással, és utána... bővebben...
twitter