Kalmár paradicsomos makarónival

| Paradicsomos kalamári receptek
Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Kalmár paradicsomos makarónival
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
35 dkg hámozott, vékonyra szeletelt paradicsom
35 dkg kalmár
30 dkg rövid makaróni
1 ⅔ dl vörösbor
2 db karikára vágott hagyma
2 és fél dl halalaplé
1 teáskanál szárított oregánó
2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál sűrített paradicsom
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Nagy lábosban sózott vizet forralunk, beletesszük a tésztát, 1 evőkanál olajat, és 3 percig főzzük. Leszűrjük, és melegen tartjuk.

2. Egy lábosban megforrósítjuk a megmaradt olajat, és üvegesre pároljuk a hagymát. Hozzáadjuk a kalmárt (1. kép), a halalaplevet, majd 5 percig főzzük. Beleöntjük a vörösbort, a paradicsomot, a sűrített paradicsomot, az oregánót és a babérleveleket. A mártást felforraljuk, ízlés szerint fűszerezzük, és 5 percig főzzük.

3. A tésztát a lábosba tesszük (2. kép), befedjük, és 10 percig főzzük, addig, amíg a makaróni és a kalmár megpuhul, és a mártás besűrűsödik. Ha a mártás túl híg maradna, levesszük a lábosról a fedőt és még néhány percig főzzük.

4. Kivesszük a babérleveleket (3. kép). Egy kevés petrezselymet félretéve, a többit a lábosba szórjuk. Áttesszük egy előmelegített tálalóedénybe és megszórjuk a félretett petrezselyemmel. Ropogós kenyérrel tálaljuk.

Kalmár paradicsomos makarónival Kalmár paradicsomos makarónival Kalmár paradicsomos makarónival
A kalmár előkészítése során lefejtjük a külső bőrét, levágjuk a fejét és a csápokat. Kiemeljük a törzsből az átlátszó, lapos ovális csontot és eldobjuk. Kivesszük a fekete tintazacskót, és a belsejét kifordítva, hideg vízzel megmossuk.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Kalmár paradicsomos makarónival
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1509 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tészta
Tészta
(Vince Kiadó, 2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket ínycsiklandó színes kép illusztrálja, az ételleírások pedig könnyen követhetőek. A nemcsak hagyományos, de érdekes... bővebben...
Kalmár paradicsomos makarónival
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tészta
Tészta
(Vince Kiadó, 2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket ínycsiklandó színes kép illusztrálja, az ételleírások pedig könnyen követhetőek. A nemcsak hagyományos, de érdekes... bővebben...
most van szezonja