Kalmár paradicsomos makarónival



Elkészítés:
1. Nagy lábosban sózott vizet forralunk, beletesszük a tésztát, 1 evőkanál olajat, és 3 percig főzzük. Leszűrjük, és melegen tartjuk.
2. Egy lábosban megforrósítjuk a megmaradt olajat, és üvegesre pároljuk a hagymát. Hozzáadjuk a kalmárt (1. kép), a halalaplevet, majd 5 percig főzzük. Beleöntjük a vörösbort, a paradicsomot, a sűrített paradicsomot, az oregánót és a babérleveleket. A mártást felforraljuk, ízlés szerint fűszerezzük, és 5 percig főzzük.
3. A tésztát a lábosba tesszük (2. kép), befedjük, és 10 percig főzzük, addig, amíg a makaróni és a kalmár megpuhul, és a mártás besűrűsödik. Ha a mártás túl híg maradna, levesszük a lábosról a fedőt és még néhány percig főzzük.
4. Kivesszük a babérleveleket (3. kép). Egy kevés petrezselymet félretéve, a többit a lábosba szórjuk. Áttesszük egy előmelegített tálalóedénybe és megszórjuk a félretett petrezselyemmel. Ropogós kenyérrel tálaljuk.
![]() |
![]() |
![]() |
Halalaplé

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).
2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).
3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.